FC Utrecht-PEC Zwolle (Ehizibue en Emanuelson).
FC Utrecht-PEC Zwolle (Ehizibue en Emanuelson). Raymond Smit / Orange Pictures

Alle alarmbellen rinkelen bij PEC Zwolle na matige vertoning in Utrecht

· leestijd 2 minuten Sport

(door Jeroen Kuiper)

UTRECHT - In de slotseconde van de extra tijd snelt Kingsley Ehizibue het vijandelijk strafschopgebied in en produceert een slap rollertje in de korte hoek. Het is een van de gevaarlijkste momenten van PEC Zwolle deze middag. Typerend voor het belabberde optreden van PEC in Utrecht. De plaatselijke FC is met 2-0 te sterk voor het armetierige en puntloze PEC. "We moeten niet als zoutzakken omvallen als we een tegendoelpunt krijgen", fileert Ehizibue zichzelf en zijn teamgenoten.

Zwollenaar Ehizibue (23) is hard in zijn oordeel. Over zichzelf en over het team. Zwolle is met het vernieuwde team als nieuwe wijn in oude zakken. Na een redelijke openingsfase, waarin de ploeg dankzij diepgaande mensen wat gevaar sticht met afstandschoten, zakt het team na de openingstreffer van Joris van Overeen ver weg. De diepgang verdwijnt, spelers willen de bal niet hebben. "Dat mag niet gebeuren, daar neem ik mijn verantwoordelijkheid ook voor", zegt Ehizibue. "Ik moet meer coachen, meer initiatief nemen en gevaar stichten met mijn loopacties. Dat heb ik te weinig gedaan."

Daarin is de rechtsachter niet alleen. Met het vertrek van Ryan Thomas naar PSV is de motor uit de ploeg verdwenen. Logischerwijs kost het nieuwelingen Gustavo Hamer en Clint Leemans moeite om dat niveau nu al te benaderen. Al ligt het echte probleem in het hart van de defensie, waar het centrale duo Dirk Marcellis en Darryl Lachman compleet door het ijs zakt. Opbouwend is het tweetal maar matig en ook in verdedigend opzicht piept en kraakt het aan alle kanten.

Dat is vooral te zien bij de 2-0, waar Sean Klaiber zomaar door de defensie kan wandelen en scoren. Niet voor niets grijpt Van ‘t Schip in de rust in door Marcellis te wisselen voor Sepp van den Berg. Dan is het kalf al verdronken.

Overtuiging ontbreekt

In de tweede helft ontbreekt andermaal de overtuiging om het Utrecht echt moeilijk te maken. Daar verandert zelfs de rode kaart van Joris van Overeem, gegeven op advies van videoscheidsrechter Christiaan Bax, niets aan. Van den Berg test doelman Maarten Paes een keertje en een lob van Hamer lijkt gevaarlijk. Daar blijft het bij, tot het momentje van Ehizibue in de slotseconde. Veel te weinig constateert de rechtsback zelf ook. "We moeten meer de bal willen hebben, durven en gevaar stichten. Niet alleen als we tegen tien man staan, maar ook als we in een moeilijke fase in de wedstrijd zitten."

'Niets is onmogelijk'

Met nul punten uit twee wedstrijden is de start van PEC ronduit matig. De laatste keer dat de ploeg zo moeizaam aan het seizoen is begonnen, was in het seizoen 2003/04. Destijds eindigde dat in degradatie. Zeker is dat het nu niet gemakkelijk zal zijn om de negatieve spiraal om te draaien met het oog op de komende duels tegen PSV (thuis), FC Groningen (uit) en Vitesse (thuis). Ehizibue: "We weten dat we een moeilijk programma hebben, maar niets is onmogelijk.” Trainer Van ‘t Schip vraagt om geduld en rept over tijd die de vernieuwde ploeg nodig heeft. De vraag is hoelang de Zwolse aanhang die tijd nog geeft.

De eerste witte zakdoekjes worden in het uitvak van De Galgenwaard al getoond. Ook op de sociale media zijn de fans de slechte prestaties in het kalenderjaar 2018 (slechts twee overwinningen en twee gelijke spelen) zat.