Gianluca van der Vegt in het krachthonk van Be Quick '28.
Gianluca van der Vegt in het krachthonk van Be Quick '28. Pedro Sluiter

Geduld opbrengen is een lastige zaak voor Be Quick '28-talent Gianluca van der Vegt

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE - Terwijl de spelers van Be Quick ‘28 zijn begonnen aan de voorbereiding op het seizoen 2018/2019 kan Gianluca van der Vegt niet veel anders dan geduldig werken aan zijn herstel van een knie-operatie. Van een rentree van één van de grotere talenten op de Zwolse voetbalvelden is nog lang geen sprake. Een (heel moeilijk) lesje in geduld voor de zeventienjarige.

Een sensatie was Van der Vegt, toen hij op vijftienjarige leeftijd doorbrak in het eerste elftal van Be Quick ‘28. De razendsnelle, technisch vaardige buitenspeler, die begon bij HTC en daarna onder trainer Tom IJzerman een seizoen in de A1 van Dieze West speelde, was toen al op proef geweest bij PEC Zwolle. De profclub ging niet met hem in zee, maar adviseerde hem wel om bij Be Quick ‘28 te spelen zodat het hem in de gaten kon houden. Als B1-junior scoorde hij belachelijk veel en een debuut in de hoofdmacht liet niet lang op zich te wachten. Mede dankzij de aanvalsdrift van Van der Vegt bleef Be Quick ‘28 in het seizoen 2016/2017 met een geweldige reeks behouden voor de tweede klasse en haalde het zelfs nog de nacompetitie.

Hij kwam in dat seizoen tot zeven doelpunten. Dat er daar in het afgelopen seizoen slechts vijf bij kwamen, heeft niets te maken met een terugval, maar alles met een tegenstribbelende knie. Nota bene op een training kwam Van der Vegt na een luchtduel verkeerd terecht en scheurde hij zijn voorste kruisbanden af, verrekte hij zijn achterste band en liep hij schade op aan de meniscus. Een rentree, op 31 maart tegen WVF, was van zeer korte duur, waarna besloten werd tot een operatie.

De zes weken durende periode van absolute rust viel hem zwaar. “Je wilt weer aan het werk omdat je zo snel mogelijk het veld weer op wilt, maar dat kan dus niet. Thuiszitten en niks doen is niet echt voor mij weggelegd.” Inmiddels kan Van der Vegt weer lopen en werkt hij hard aan zijn herstel, maar wanneer hij klaar is voor een rentree? Voor de winterstop is uitgesloten, maar Van der Vegt gaat ervan uit dat hij het komende seizoen nog wel gaat spelen.

Be Quick-trainer Edwin van Nijen benadrukt dat Van der Vegt niet te vlug moet willen. “Als hij weer fit is, gaat-ie spelen en of dat nou komend seizoen is of het seizoen daarna... Hij is nog zo jong, dat revalideren moet goed gebeuren. Er zijn genoeg voorbeelden van spelers die te vroeg zijn begonnen waardoor de ellende nog veel groter werd”, aldus Van Nijen.

Wijze woorden van de trainer, maar of Van der Vegt die graag hoort? “Ik ben wel een jongen die snel wil, en graag wil, dus ik moet mezelf daarin tegenhouden. Het is een heel moeilijke les in geduld”, beaamt het raspaardje.

Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 7 uur geleden
Bram van Polen en Ron Jans halen herinneringen op aan de bekerfinale tegen Ajax.
PEC Zwolle in Historisch PersPECtief: 10 jaar na de bekerfinale Sport 11 uur geleden
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 20 uur geleden
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen gisteren