Afbeelding
Pedro Sluiter

Judith van Rooijen: `Horeca is ´t leven`

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong) BINNENSTAD - Prominent in de Zwolse binnenstad aanwezig; de Beurs. Ooit een bondshotel, later café en sinds verleden jaar een lunchcafé. De nieuwe eigenaresse Judith van Rooijen zwaait de scepter. Opmerkelijk want de horeca vond zij eigenlijk veel te hard werken. Tot die ene fietstocht naar huis….

Onderweg naar de Beurs word ik bijkans verdoofd door een kakafonie aan geluid. De jaarlijkse kermis is in Zwolle neergestreken en dat betekent voor de een plezier en voor de ander een reden om de binnenstad te mijden. Horecaondernemer Judith van Rooijen heeft mixed feelings over het zwaaien en zwieren van al die attracties. Naast een diversiteit van mensen – niet iedereen neemt een drankje op een van de terrassen – is het aspect ‘beleving’ een punt van aandacht. “Tijden veranderen en misschien is het een idee om de kermis niet in de binnenstad maar bijvoorbeeld bij de IJsselhallen te positioneren”, zegt ze met een link naar het Stratenfestival van afgelopen vrijdag. Een festival dat van haar het liefst ontkoppeld wordt aan die kermis. “Dan kan ik bij mijn zaak een podium met artiesten laten optreden. Samen met de kermis is dat niet mogelijk.” Van Rooijen bewaart, als voormalig zangeres bij de Zwolse band the Fax, mooie herinneringen aan het Stratenfestival. “Ik heb daar meerdere keren mogen optreden en ik kijk daar met heel veel plezier op terug.”

De zangmicrofoon ligt veilig opgeborgen thuis want de horeca is inmiddels, naast een gezin met twee kinderen, dag bepalend geworden. “Ja, ik weet waar je naar toe wilt. Ooit heb ik gezegd dat werken in de horeca, veel te zwaar is. Niets voor mij. En toch, tijdens een fietstochtje huiswaarts heb ik mijzelf afgevraagd, wat zou ik doen als ik een miljoen in de loterij win. Ik ben vast niet de enige die zichzelf zo’n vraag heeft gesteld. Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie om dat geld te investeren in een zaak waar je lekkere koffie krijgt met een heerlijke lunch. Werken voor een baas in de horeca wilde ik niet meer en wachten op dat miljoen was natuurlijk geen optie. In het leven gaat het om keuzes maken. Dat mijn ouders vroeger meerdere horecabedrijven hebben gerund, heeft ook meegespeeld. Mijn eerste horecabaantje was uiteraard in de zaak van mijn ouders. Bij Regardz de Nieuwe Buitensociëteit heb ik ook in de horeca gewerkt.”

In plaats van te wachten op een hoofdprijs, ging Van Rooijen in Zwolle op zoek naar een geschikt pand. Het werd een korte zoektocht want de Beurs was op dat moment in de aanbieding. Van Rooijen werd spontaan verliefd op het pand èn de locatie die naar haar zeggen ‘top’ is.“ Horeca is ’t leven, horeca is mijn leven. Daar ben ik wel achter gekomen. De gezelligheid, de mensen, het klinkt cliché maar het is de werkelijkheid. Die mensen wil ik graag een drankje of een lunch serveren dat net iets lekkerder smaakt dan thuis. Minder café, meer lunch. Met verrassende en minder traditionele broodjes. Op onze menukaart staat bijvoorbeeld een broodje met serranoham. brie en gekarameliseerde ui. Daar krijg ik lovende reacties op. Dan ben ik trots op de dingen die wij serveren”, aldus Van Rooijen.

Inmiddels draait de Beurs een jaar onder Van Rooijen. Omdat zij blanco de horeca instapt – geen lopende contracten met leveranciers – kan zij haar stempel volledig op deze zaak drukken. Haar contouren zijn al zichtbaar; de keuken is ‘ververst’ en aangepast, brood betrekt zij bij de Stadsbakker, terrasmeubilair is vernieuwd terwijl het binnendeel een volgend project is dat wordt aangepakt. Het uiteindelijke doel? “De Beurs, hèt lunchcafé van Zwolle.”, zegt Van Rooijen. Om een stap in die richting te maken is er op zondag 2 september 2018 van 15.00 tot 17.00 uur gratis proeven van kleine lekkernijen.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 6 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 7 uur geleden