PEC Zwolle-PSV (Rick Dekker) Hans Smit

Rentree Rick Dekker wordt verstoord door treffer in blessuretijd van PSV

· leestijd 1 minuut Sport

(door Jeroen Kuiper)

ZWOLLE - Een bos bloemen, applaus van de fans en de uitverkiezing tot man van de wedstrijd: meer houdt Rick Dekker niet over aan het duel tussen PEC Zwolle en PSV. Hij zou het met alle liefde willen ruilen voor een kostbaar resultaat. PEC is ook de ploeg die het meeste recht heeft op de zege, maar het is de landskampioen die net als vorig jaar in blessuretijd de winnende treffer maakt (1-2). "Dit voelt zo klote."

Het duel tegen PSV voelt in alle opzichten als een nieuw begin voor Dekker (23). Nadat hij in de eerste week van de voorbereiding een bovenbeenblessure oploopt, is hij nu pas fit genoeg bevonden om zijn eerste speelminuten in de hoofdmacht te maken. De controleur uit Lekkerkerk had een scheurtje in zijn bovenbeen, een vervelende blessure. "Ik ben een keer te vroeg weer begonnen met trainen, maar nu voelt het gelukkig weer goed." Nadat hij bij de beloften met een doelpunt van zich heeft laten horen, ziet Dekker op donderdag zijn naam terug in de opstelling. "Bij het bekijken van de beelden en daarna de tactische training zag ik het. Dat is mooi, daar ga je voor."

De rentree van Dekker, die ten koste gaat van Gustavo Hamer, levert PEC Zwolle meer balans op het middenveld op. Dat komt vooral tot uitdrukking in de tweede helft, als de 0-1 van Luuk de Jong (veertigste minuut) snel gerepareerd wordt door een pegel van Vito van Crooij. "Dat was misschien wel de trigger die we nodig hadden”, erkent Dekker. "We speelden met zoveel energie, zaten er zo kort op.” Het levert een boeiend schouwspel op. Waar PEC in de eerste helft al een lichtelijke verbetering liet zien ten opzichte van FC Utrecht-uit (2-0 verlies), gooit het team na rust alle ballast van zich af.

Er zijn voldoende kansen of mogelijkheden om tot een uitgespeelde aanval te komen, maar scoren gebeurt niet meer. Daardoor breekt de gemiste strafschop van Mike van Duinen in de tweede minuut, gestopt door PSV-keeper Jeroen Zoet, de ploeg alsnog op.

In de slotminuten van de blessuretijd is het andermaal Luuk de Jong die de Zwolse aanhang tot wanhoop drijft. Dekker ziet het vanaf de kant, omdat hij is gewisseld wegens kramp. Ook de hulp van arbiter Kuipers, die Dekker helpt strekken, blijkt onvoldoende. "Dat was wel aardig, hij wilde waarschijnlijk snel doorgaan.” Ondanks het verlies houdt Dekker het glas op halfvol. "Hier zaten zoveel goede dingen in die we moeten meenemen naar FC Groningen."