Afbeelding
rgbstock.com

Rode Kruis komt nu ook in Zwolle aan huis

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Landelijk en ook in Zwolle en omgeving is een opstart gemaakt met het Rode Kruis aan Huis-bezoek (RKaH). Rode Kruis aan Huis wil de veiligheid in en om het huis vergroten van mensen die verminderd zelfredzaam zijn.

Volgens de hulporganisatie vallen er jaarlijks meer slachtoffers door ongelukken in en om huis dan in het verkeer. “Bijzettafeltjes of losliggende vloerkleden zijn risicofactoren voor letsel. Veel mensen realiseren zich dit niet of pas als het te laat is. Denk aan een vervelende valpartij door het struikelen over een niet goed weggewerkt telefoonsnoer. Uiteraard kan men dan een alarmnummer bellen voor hulp, maar voorkomen is altijd beter dan genezen.”

De hulp en het bezoek van het Rode Kruis aan Huis is gericht op eigen kracht en moet leiden naar zelfredzaamheid van mensen: het vermogen van iemand om voor zichzelf te zorgen en zich zelfstandig te redden. Het team zorgt via informatieverstrekking dat mensen beter zijn voorbereid op noodsituaties bijvoorbeeld bij brand, inbraak of een valpartij. “Het is belangrijk dat mensen in noodsituaties zelfredzaam zijn en ervan bewust zijn dat zij ook anderen kunnen helpen.”, meldt het Rode Kruis.

Tijdens maximaal drie huisbezoeken lopen twee speciaal opgeleide vrijwilligers samen met de deelnemer de eventuele risico’s in en om huis door. Samen bekijken ze de mogelijke oplossingen. Op die manier wil het Rode Kruis aan Huis noodsituaties zoveel mogelijk proberen in te perken en zelfredzaamheid van mensen in noodsituaties bevorderen. De onderwerpen die worden besproken tijdens het huisbezoek zijn heel divers en noerten bijdragen aan een veilige leefomgeving. Het Rode Kruis: “Vaak kunnen met eenvoudige aanpassingen en tips ongelukken worden voorkomen dan wel worden beperkt.”

Na telefonisch contact met de deelnemer kunnen de huisbezoeken plaatsvinden. Deze bezoeken zijn geheel kosteloos. Iedereen mag zich hiervoor aanmelden. Wie geïnteresseerd is in een huisbezoek of wellicht iemand kent die interesse heeft, kan zich aanmelden door een e-mail te sturen naar rodekruisaanhuis@rodekruis-zwolle.nl.

Het Rode Kruis is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Belangstellenden kunnen zich ook hiervoor aanmelden via bovenstaand e-mailadres.