Afbeelding

Lijnvoetbaltoernooi blijft over van kunstproject voor Kunstgalerie Het Langhuis

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – Op de binnenplaats van ArtEZ aan de Rhijnvis Feithlaan wordt op zaterdag 8 september van 11.00 tot 16.00 uur een lijnvoetbaltoernooi gehouden. Het toernooi maakte oorspronkelijk deel uit van een project in Kunstgalerie Het Langhuis. De expositie kan echter niet doorgaan vanwege financiele problemen van Het Langhuis.

“Het plan was een expositie te maken waarin de ideeën van meerdere kunstenaars (Ted Takes, Mathijs van Sark, Bart Koldewee, Kees Westervelt en Robin Ferdinand Groot) samen een installatie zouden vormen. In en om de expositieruimte zouden dan workshops en evenementen plaatshebben”, legt Robin Ferdinand Groot uit. “De naam van dit project was Sun Moon, een verwijzing naar meerdere dingen. Sun Moon is zon en maan, maar ook het type naam voor iets alledaags als een Chinees restaurant. Het is een verwijzing naar contrast en verschil, en kan ook als enigszins abstract gelezen worden. Poëtisch en banaal.”

De kunstenaars kregen drie weken voordat ze zouden gaan opbouwen te horen dat ze niet meer in Het Langhuis konden exposeren. Groot: “Op dat moment hadden we onze werken al zeer nadrukkelijk op de ruimte afgestemd. Bovendien was ons project qua timing gebaseerd op het einde van het toeristische seizoen en op het begin van het studiejaar. We moesten door de plotselinge problemen van Het Langhuis tot ons verdriet een streep zetten door het grootste gedeelte van Sun Moon.”

De vijf hadden voor ogen Zwollenaren verder in contact te brengen met de Zwolse kunst. Ze wilden dat op een laagdrempelige manier doen. “We hebben verschillende workshops en evenementen in en om de expositie gepland, waaronder dus dit voetbaltoernooi op de binnenplaats van ArtEZ. Nu de expositie wegvalt wordt dit een opzichzelfstaand evenement, maar daarom natuurlijk niet minder leuk”, aldus Groot.

Kunstenaar Yarre Stooker heeft de spelvorm ontworpen. Het veld bestaat uit zes vakken van 2,5 bij 5 meter. In elk vak staat een speler. Het totale veldoppervlak is 15 bij 5 meter. Het veld wordt omkaderd door een boarding. In een opening aan beide korte zijden van de boarding staat het doel. Het spel wordt binnen twee keer vijf minuten beslist. De kunstenaars nodigen alle Zwollenaren uit te komen kijken. Teams van minimaal vijf personen kunnen zich nog inschrijven door een e-mail te sturen naar sunmoon.voetbal@gmail.com.

“Nu het grote geheel van een bijzonder project is weggevallen, zou het geweldig zijn wanneer we een mooi voetbaltoernooi kunnen houden”, besluit Groot.

Afbeelding
Hedon Talent Support slaat handen ineen met Tricklebolt naar herontdekking van de band Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Grootschalig Faunaonderzoek in Zwolle onthult kansen voor natuurbehoud en beheer Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Foodtruckfestival HOPPAAA! met borrelplanken en kwaliteitswijnen in het Twistvlietpark Algemeen 18 uur geleden