Afbeelding

Eerste punten voor PEC Zwolle ondanks matig spel in Groningen

· leestijd 1 minuut Sport

(door Jeroen Kuiper)
GRONINGEN - De 0-1 overwinning bij FC Groningen komt voor PEC Zwolle op een erg fijn moment. De hatelijke nul is verdwenen, met het uit-syndroom is afgerekend en de laatste plaats is voorlopig overgedaan aan Fortuna Sittard. De zege bij Groningen heeft voor Sepp van den Berg nog meer voordelen. "Als we een pak slaag krijgen, krijg ik dat ook te horen op school. Gelukkig kan ik daar nu met de borst vooruit lopen."

Van den Berg (16) is terug op bijzondere grond. In Groningen mocht hij in maart van dit jaar debuteren in het eerste elftal van PEC Zwolle. Een klein half jaar later staat de Zwollenaar in de basis voor alweer zijn tiende competitieduel in zijn nog prille loopbaan en dat is uniek. Daarmee neemt hij het record van Clarence Seedorf over. De tiener laat zien zijn mannetje te staan. Vooral in de eerste helft grijpt hij een aantal keren goed in als gevaar dreigt. "De tweede helft was ik wat slordiger, ik merkte dat de vermoeidheid wat toesloeg. Ik moet dat eruit zien te krijgen. Gelukkig hebben we als team gestreden."

Over de Zwolse vechtlust valt in Groningen niet te klagen. Er wordt geknokt voor iedere meter. Zo loopt Mike van Duinen na rust meer als veredelde linksback dan als linksbuiten te voetballen. Het voetbal daarentegen is bijzonder matig. In negentig minuten tijd creëert PEC amper goed uitgespeelde kansen. Het doelpunt van Vito van Crooij, na iets meer dan een uur spelen, komt op basis van toeval tot stand. Twee Groningers lopen elkaar in de weg, Van Duinen ontsnapt en schiet op de vuisten van Sergio Padt. De Groninger international tikt de bal voor de voeten van Van Crooij, die de bal in het dak van het doel schiet.

Trainer John van ‘t Schip heeft op dat moment met Ouasim Bouy en Gianluca Scamacca na rust twee debutanten ingebracht. Met Thomas Lam naast Van den Berg staat het aantal nieuwelingen daarmee op drie. Van den Berg: "Ik heb de afgelopen maanden met veel spelers naast me gespeeld. Thomas en ik hebben de hele week met elkaar getraind en veel met elkaar gesproken. Dus dat kwam wel goed."

De eerste uitzege sinds 16 december 2017 (Willem II-uit) komt voor PEC op een bijzonder prettig moment, zo vlak voor de interlandweek. Van den Berg: "Niet zo goed voetballen en dan toch drie punten pakken, dat is lekker."