Afbeelding

Het gemaal is zaterdag onder stoom

· leestijd 1 minuut Cultuur

Aan de Kamperzeedijk 7 in Genemuiden staat een Rijksmonument namelijk Het Oude Stoomgemaal Mastenbroek uit 1856. Het is het oudste nog werkende stoomgemaal in ons land. Het gemaal is destijds gebouwd om de Mastenbroekerpolder te bemalen. Het heeft dienstgedaan tot 1961, toen een elektrisch gemaal de functie overnam.

Momenteel zijn er van de ruim 700 stoomgemalen in Nederland nog 23 over en hiervan neemt d’ Olde Mesiene, zoals het gemaal ook wordt genoemd, een belangrijke plaats in.

Op zaterdag 8 september is het Open Monumentendag en dan worden de machines van het Oude Stoomgemaal Mastenbroek in werking gesteld. De Olde Mesiene is die dag onder stoom te bekijken. U bent deze dag van harte welkom bij het stoomgemaal aan de Kamperzeedijk 7 te Genemuiden.

De aanwezige vrijwilligers geven u met veel plezier uitleg over de stoomketel, stoommachine, het drijfwerk en het uitslaan van water uit de polder Mastenbroek. Voor uw eventuele buitenlandse gasten is een uitleg op papier beschikbaar in de talen Duits en Engels.

Het gemaal is open van 10.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis, maar een kleine donatie stellen we zeer op prijs. Ook het bezoekerscentrum, waar u voor een kopje koffie, thee, fris en wat lekkers terecht kunt, is dan open.

Om het gemaal draaiende te houden is een aantal vrijwilligers – ‘vriendenkring van d’Olde Mesiene’ – regelmatig in de weer om te zorgen voor het onderhoud. Deze vrijwilligers zoeken nieuwe collega’s zodat kennis en kunde kunnen worden overgedragen en er meer handjes zijn om de machines in een goede conditie en draaiende te houden. Op deze dag kunt u ook daarover met uw vragen terecht.

Meer informatie over de onderhoudswerkzaamheden kunt u tevens inwinnen bij Wim Gras (06-27092156) of Dries Smit (06-54708126)

Weet u dat u ons bezoekerscentrum kunt huren voor bijeenkomsten, vergadering en partijen?

Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 22 uur geleden
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 23 uur geleden
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen gisteren