Afbeelding
Pedro Sluiter

Potje bier, pijltjes en tevreden kroegbazen

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong) BINNENSTAD - De zomer (bijna) voorbij, de kroeg in. Het nieuwe seizoen van de Zwolsche Horeca Dart Organisatie, de ZHDO, gaat op voor het zoveelste seizoen. Inderdaad, het zoveelste want het ZHDO bestuur blijft het antwoord schuldig op de exacte levensduur van deze succesvolle organisatie. “Mooie quizvraag, wie het antwoord weet, mag het zeggen”, aldus de voorzitter.

Het is inmiddels traditie; vertegenwoordigers van de diverse dartteams worden in de week voorafgaand aan de start van een nieuw dartseizoen bij Bloopers uitgenodigd om samen met het bestuur van de ZHDO financiën, spelschema en de bekerloting door te nemen. ZHDO voorzitter Daniel ‘Dino’ ten Berge opent het seizoen met de legendarische woorden: ‘hèhè, het is weer september! We mogen weer sporten, we mogen darten’. Om misverstanden te voorkomen, darten bij de ZHDO is geen cafésport maar een horecasport. “Pijltje gooien, potje bier, laagdrempelig. En vooral veel gezelligheid want het is darten voor recreanten”, klinkt het bijna eenstemmig uit de mond van het bestuur. Naast voorzitter Ten Berge bestaat het bestuur uit Arjen Bruintjes (wedstrijdsecretariaat) en de bestuursleden Michel Wolbink en Sebastiaan Halfwerk. Laatstgenoemde is deze avond in Bloopers wegens zakelijke verplichtingen niet aanwezig. “Misschien wel net zo leuk voor de foto”, aldus de voorzitter met een knipoog. Gebrek aan humor kan het viertal bestuursleden niet verweten woorden. Dat is tevens hun kracht want alle bestuursleden organiseren de ZHDO vanuit een volledige vrijwilligheid en doen dat met volle overgave. Van enige hiërarchie is dan ook geen sprake. Ten Berge: “ik ben de voorzitter maar dat is slechts een titel. Niet meer. Ik voel mij, net als de anderen, gewoon een bestuurslid. Ik denk dat Arjen het meeste werk verricht. Hij kent alle teams, verzorgt het reglement, kortom, een druk baasje.”

Privacywet

Tijdens de zomermaanden komt het bestuur regelmatig bij elkaar. Afgelopen zomer zo’n zeven keer. Dan wordt het wedstrijdschema bepaald, de reglementen doorgenomen en waar nodig aangepast, geëvalueerd en ‘last but not at least’ de laatste hand aan het nieuwe wedstrijdboekje gelegd. Hoewel de ZHDO geen officiële vereniging is maar wel over persoonsgegevens beschikt, is de wijziging in de Privacywet van 25 mei 2018 ook op de ZHDO van toepassing. Bescherming van de persoonsgegevens is binnen de ZHDO gegarandeerd en deze worden zonder instemming nooit aan commerciële bedrijven doorgespeeld.

Recreanten

Het seizoen 2018-2019 wordt gespeeld met 53 teams. Speeldag is de woensdagavond. “Woensdagavond is dartavond. Dat is zo gegroeid. Destijds was de woensdagavond binnen de horeca een relatief rustige avond. Halverwege de week, mooi moment voor onderlinge gezelligheid. Dat er op die avond ook champions league voetbal is, maakt eigenlijk niets uit. Nogmaals, dit is darten voor recreanten. Zij willen hun pijltje gooien. Met dank aan de vele kroegbazen die deze competitie mede mogelijk maken. Ook voor hen moet het commercieel aantrekkelijk zijn. De een drinkt vier biertjes per uur, anderen vier op een avond.” Teams kennen geen leeftijdsgrens. “Opa Co, inmiddels overleden, was 72 jaar en dartte nog volop mee. En onze teams zijn gemengd, zowel mannen als vrouwen. Dat hebben wij heel bewust zo bepaald hoewel het aantal mannen nog steeds veruit in de meerderheid is”, aldus het bestuur.

9-darter

Behoudens een sportief seizoen, blijft darten bij de ZHDO ook een wedstrijd; dus winnen maar niet ten koste van alles. “Respect voor de tegenstander door hem of haar gewoon te laten gooien, er niet doorheen te lopen, te schreeuwen of met attributen te gooien. Hou het spannend, maak er een topseizoen van met hoge finishes”, aldus Ten Berge. Hoog finishen mag, gelet op vorige seizoen, ook nu weer verwacht worden; 180-ers zijn geen uitzondering en een 9 darter, die gooien ze ook in de Zwolse horeca.

zhdo.leaguerepublic.com

Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 19 uur geleden
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Linea rekta steekt zich in de schulden voor theatervoorstelling Nieuws Ingezonden 22 uur geleden
Afbeelding
Hedon Talent Support slaat handen ineen met Tricklebolt naar herontdekking van de band Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Grootschalig Faunaonderzoek in Zwolle onthult kansen voor natuurbehoud en beheer Algemeen gisteren