College De pure schoonheid van Scandinavië
College De pure schoonheid van Scandinavië De pure schoonheid van Scandinavië

College De pure schoonheid van Scandinavië

Cultuur

Machtige fjorden, stomende geisers, spiegelende meren, het magische Noorderlicht: de natuur van de Scandinavische landen is groots en overweldigend mooi. Die natuur heeft bovendien vele kunstenaars geïnspireerd tot bijzondere creaties. Zo vond Edvard Munch op een van de mooiste uitkijkpunten van Oslo inspiratie voor zijn wereldberoemde 'Schreeuw' (1893) en Alvar Aalto vormde zijn iconische Savoy-vaas (1936) naar de grillige en vloeiende vormen van de talrijke Finse meren.

Tijdens deze zesdelige collegereeks vertelt kunsthistorica Yvonne Hilgenkamp over de bijzonderheden van de kunst, architectuur en design uit het Hoge Noorden! De nadruk zal daarbij liggen op de twintigste eeuw en de hedendaagse tijd.

Aan bod komen o.m. de Impressionistische Skagen-schilders in het puntje van Denemarken, de noordelijke blik op de Art nouveau met architect Eeliel Saarinen, het organische functionalisme van het Finse echtpaar Aalto, de iconische Egg-chair van Arne Jacobsen, de inventieve architectuur van de Deense architect Bjarke Ingels (BIG) en het ontwerp van de uitzichtpunten langs de spectaculaire Noorse wandelroute Trollstigen van Reiulf Ramstad Arkitekter.

Scandinavië is hip & happening. Hoog tijd om op culturele ontdekking te gaan in het Hoge Noorden!

Op het moment voor zijn herstel haatte hij zichzelf. "Mijn leven was toen een neerwaartse spiraal naar de hel."
Ruben Runhaar debuteert met autobiografie 'Lieve klootzak' Algemeen 22 apr, 12:17
Afbeelding
De Vuurvogel opent Bevrijdingsfestival met Erik Mesie en Bas Treub Algemeen 22 apr, 11:18
Afbeelding
Zo'n driehonderd toeschouwers genieten van uitzwaaiconcert Meander Bigband Algemeen 22 apr, 10:18