Bram Bembom wordt in de rug gelopen
Bram Bembom wordt in de rug gelopen

Be Quick '28 bekert door, maar defensieve zwakte baart zorgen

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Als de voorbereiding (waartoe trainer Edwin van Nijen ook de drie districtsbekerduels rekent) van Be Quick '28 één ding duidelijk maakt, is dat de Zwolse tweedeklasser komend seizoen niet vaak 0-0 gaat spelen. Aanvallend ziet het er bij vlagen goed uit, maar als Be Quick '28 bij de seizoensouverture tegen DOS Kampen net zo verdedigt als zaterdagmiddag tegen d'Olde Veste '54 is de 8-1 van vorig seizoen niet ondenkbaar.

Na de 3-3 tegen FC Meppel verliest Be Quick in eigen huis met 3-5 van eersteklasser Olde Veste. Omdat Meppel 'slechts' met 3-1 wint van TONEGO, waar Be Quick dat met 4-0 deed, is de 3-5 genoeg om de Drentse tweedeklasser voor te blijven. Geplaatst voor de tweede ronde dus, de eerste knockout-fase. Toch is er van optimisme geen sprake na een optreden waarin de defensieve kwetsbaarheid feilloos door de tegenstander wordt bloot gelegd. In persoonlijke duels leggen de verdedigers het doorgaans af, en het centrale duo is niet doortastend genoeg.

Be Quick doet de eerste 25 minuten niets voor Olde Veste onder, maar kijkt door een dekkingsfout wel al na zeven minuten tegen een achterstand aan. Als eigen mogelijkheden er niet in gaan en na 33 minuten de 0-2 valt, is Be Quick het kwijt. Aanvoerder Roan Admiraal coacht zich een slag in de rondte, maar ziet dat het van kwaad tot erger gaat (van 0-2 naar 0-5). Admiraal: "Achterin hadden we een off-day, de derde en vierde goal zijn gewoon fouten. Dat is jammer, want zoveel beter waren ze ook niet." Dat laatste is over de hele wedstrijd gezien waar, maar hoeveel waarde kan er worden gehecht aan drie goals die vallen op een moment dat een tegenstander bij een 0-5 stand de touwtjes wat laat vieren? Be Quick creëert twee handenvol kansen in de laatste 25 minuten en komt terug tot 3-5 door doelpunten van Sertac Yilmaz (strafschop) en Sander Aarten (twee). Dankzij de comeback plaatst Be Quick zich op doelsaldo voor de knockout-fase van de beker. Een gegeven dat nauwelijks genoegdoening geeft.

"Het is mooi dat we door zijn in de beker, maar mooi was het vandaag niet", zegt Admiraal. "We hebben een goede ploeg, maar als het op duelkracht aankomt, wordt het lastig. Het was geen goede generale wat dat betreft. De wisselvalligheid moet eruit. We kunnen heel goed voetballen, maar in die wedstrijden dat het minder gaat, moeten we ook overeind blijven."

Trainer Edwin van Nijen ziet het glas liever halfvol. De oud-eersteelftalspeler rept van knulligheid bij de goals en van een defensie die veel resoluter moet zijn, maar prijst zijn ploeg ook voor de 'mentale weerbaarheid en gretigheid om door te blijven gaan'. "De jonge jongens brachten het voetbal er in de laatste twintig minuten weer in. Daar kan ik wel van genieten. Dat neem ik mee."

 Sertac Yilmaz aan de bal
Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 17 apr, 17:37
Afbeelding
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 17 apr, 16:59