Afbeelding

Schuiven met spelers leidt tegen Vitesse tot onherkenbaar PEC Zwolle

· leestijd 2 minuten Sport

(door Jeroen Kuiper)

ZWOLLE - Vijf verschillende opstellingen, vijf reparatiewissels in de rust en in totaal 23 gebruikte spelers. Zie hier de schade na vijf duels PEC Zwolle in dit nog prille eredivisieseizoen. Tegen Vitesse (0-2 verlies) speelt Zwolle de minste wedstrijd van het seizoen, waarbij het matige spel en de keuzes van trainer John van ’t Schip opvallen.

In het laatste competitieduel voor de interlandbreak speelt PEC in Groningen ook niet geweldig, wel wordt er gewonnen (0-1). In dat duel zit Bram van Polen op de bank en vormen Thomas Lam en Sepp van den Berg het centrale duo achterin en Clint Leemans en Rick Dekker de controleurs op het middenveld.

Vertrouwen geven aan deze as en vastigheden kweken lijkt het devies. Vreemd kijken de meeste fans en volgers dan ook op, als de opstelling voor de wedstrijd tegen Vitesse bekend wordt gemaakt. Na twee besloten trainingen kiest Van ’t Schip er met zijn staf voor om Lam naar het middenveld te halen, Leemans op ‘tien’ te zetten en Van Polen centraal achterin te posteren. Het leidt tot een bijzonder matige eerste helft, waarin Zwolle nauwelijks tot een fatsoenlijke aanval komt. Bovendien geeft het via de naïeve terugspeelbal van Younes Namli na de 0-1 (kopbal Tim Matavz) kinderlijk eenvoudig de 0-2 weg. "Tja, de trainer gaat over de opstelling. Ik zou mezelf in ieder geval altijd opstellen”, grapt Mike van Duinen. De spits staat in de eerste helft op een eiland en krijgt nauwelijks een fatsoenlijke bal.

Van ’t Schip heeft in vrijwel alle duels in de rust gewisseld (alleen tegen PSV niet) en moet ook nu repareren. Weer worden de poppetjes anders neergezet. Invallers Gianluca Scamacca en Stanley Elbers worden respectievelijk in de punt en op de rechterflank geposteerd. Vito van Crooij speelt achter de spits, terwijl Van Duinen, net als in de tweede helft in Groningen, vanaf links mag proberen gevaar te stichten. "Ik probeer die rol zo goed mogelijk in te vullen”, klinkt het diplomatiek.

Deze wisselingen hebben, net als in de eerdere wedstrijden, effect. In de eerste tien minuten na rust levert het Van Crooij, Elbers en Van Duinen een aantal prima mogelijkheden op. Het wachten is op de aansluitingstreffer, maar die valt niet. Gek genoeg wisselt Van ’t Schip PEC weer uit de wedstrijd. Linksback Alessandro Tripaldelli, de 23ste speler die dit seizoen speelminuten namens PEC mag maken, wordt geslachtofferd ten faveure van aanvallende middenvelder Zian Flemming. Weer verdwijnt het voetbal door het afvoerputje. Alleen Van Duinen is nog dichtbij een doelpunt. Hij glijdt bijna een voorzet binnen, waarna Clarke-Salter de bal op de onderkant van de lat speelt. "Ja, dat is domme pech. Het vertrouwen is er absoluut nog wel, vandaag hebben we te weinig gevoetbald”, vindt Van Duinen.

Zelf rept Van ’t Schip over een dikke onvoldoende voor zijn ploeg, die te weinig heeft gevoetbald met te weinig lef. Dat mag de trainer zichzelf ook aanrekenen met zijn voortdurende geschuif. Met alle nieuwe spelers zitten talentvolle spelers als Gustavo Hamer en Denis Genreau, die in de voorbereiding nog prima acteerden, zich negentig minuten op de bank te verbijten.

Door het verlies komt de druk vol op het uitduel met FC Emmen van komende zondag te staan. Verliest Zwolle ook daar, dan lijkt het net als twee jaar geleden voorlopig uit te draaien op een strijd tegen degradatie. Al wil Van Duinen daar nog niet aan denken. "De druk was er tegen Groningen ook. We moeten echt een resultaat boeken in Emmen en daar gaan we alles aan doen.”

Afbeelding