Afbeelding

Rietdekker Kos is kunstenaar op het dak

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

De vraag of hij tot een ‘uitstervend ras’ behoort, beantwoordt hij liever niet. Geboren Zwollenaar (Westenholte) Yuri Kos laat liever z’n handen spreken en houdt op die manier in ieder geval het ambacht van rietdekker in stand. “Ik sta liever niet in de regen, maar ik geniet echte van elke minuut dat ik dit werk mag doen.”


Dat hij in de regio één van de weinige rietdekkersbedrijven heeft, betekent zeker niet dat hij zich ergens te goed voor voelt. Rietdekkersbedrijf Kos pakt alles aan. En dan gaat het dus niet alleen om de aanleg van een rieten dak
op een nieuwbouw- of bestaande woning. “Ook de vervanging en reparatie, bijvoorbeeld bij stormschade, pak ik op”, aldus de Heinoër die alle klanten een extraatje biedt. “Na de aanleg kom ik ieder jaar één keer op bezoek om het werk nog even langs te lopen. Daarvoor hoef je geen contract af te sluiten. Zie het maar als extra service. Even wat schoonmaken en bijknippen. En ja, dat doe ik dus zo lang het rieten dak meegaat en dat is zo’n dertig jaar.” De service is een belangrijk handelsmerk geworden van Rietdekkersbedrijf Kos en dat geldt zeker ook voor de kwaliteit. “Ik werk zowel met Nederlands als buitenlands riet, maar de voorkeur gaat uit naar het Kalenbergs riet. Gewoon goede kwaliteit Nederlands riet uit de Weerribben. Je krijgt kleinere bosjes, waardoor er een kleinere kans is op een mindere kwaliteit. Overigens gaat het bij kwaliteit niet alleen om het riet, maar ook om de slijtlaag waarop je het riet vastzet.”

Rietdekkersbedrijf Kos
Linde 18
8141SP Heino
06-155 25 722
www.rietdekkersbedrijfkos.nl