Afbeelding
Pedro Sluiter

Jubileum Musivue ZAC: `De vraag: komt Van Praag?`

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong) ZWOLLE - De Zwolsche Athletische Club, kortweg ZAC, viert feest. De club bestaat 125 jaar, officiële receptie voor genodigden is op 1 oktober 2018 om vijf dagen later Zwolle op zijn grondvesten te laten schudden met een traditie: de Musivue, naar een idee van Henk Twerda en John Kuyer.

Musivue, een soort light versie van revue en musical, werd voor het eerst in 1998 door het Zwolse duo ten tonele gebracht. Tevens werd die naam online vastgelegd. De verbazing is groot als de toenmalige voorzitter van Ajax, Michael van Praag, het Amsterdamse eeuwfeest in 2000 opluistert met, juist ja, een musivue! Nu Van Praag in zijn hoedanigheid van voorzitter van de K.N.V.B. helaas verhinderd is om de receptie van ZAC bij te wonen, hebben Twerda en Kuyer hem uitgenodigd voor hun Musivue op 6 oktober 2018 in de Buitensoos. Een mooie gelegenheid om met Van Praag over de Zwolse ‘auteursrechten’ van de musivue te praten. Rondje Swolle peilt ‘de Stemming’ bij Twerda en Kuyer.

De ‘Stemming’, klein tipje van de sluier?

TK: “De Stemming, inderdaad, zo luidt de titel van de jubileum Musivue. Vanaf de eerste Musivue zijn onze titels van de shows voor meerder uitleg vatbaar. De mensen die de show meemaken, kunnen nadien deze titel duiden. Zo hadden wij voorheen ‘Het Aandeel’, de Opvolging’, ‘Het Kruis’ en ‘Uit de Kast’. In die zin past ‘De Stemming’ goed in dat rijtje. Meer willen wij er eigenlijk nu niet over vertellen”

Wie en wat zijn jullie inspiratiebronnen om een revue te schrijven?

TK: “Pils, speciaal bier en rode of witte wijn. Soms een portje of een drambuis. Maar vooral al die mensen en hun verhalen die de verenging hebben gebracht tot deze respectabele leeftijd”

Hoe wordt de cast samengesteld, bieden mensen zich aan, zoals wethouder René de Heer?

TK: “Wij zijn inderdaad blij dat de Heer met ons is deze show. En inderdaad, er zijn aanbiedingen. Toch is het vooral een voorstelling vanuit en met de mensen van de club”

Zelf maken jullie ook deel uit van de cast; houden jullie bij het schrijven daarmee rekening?

TK: “Natuurlijk! Graag willen we weer de ‘James Bond ’van de show zijn. Helaas verliezen wij die rol constant aan anderen”

De Musivue is een traditie; zijn er al potentiële opvolgers in beeld om het scenario te schrijven?

TK: “Dat was het geheim van de Oude Veerweg en wordt nu het geheim van het ‘Jo van Marle’ sportpark”

De naam ‘Musivue’ is niet opgenomen in de Dikke Van Dale.

TK: “Met enige trots kunnen wij melden dat die naam door ons is bedacht. Michael van Praag liep daar in 2000 weliswaar mee te koketteren en dat heeft onze wenkbrauwen een beetje doen fronzen. Via de mail is hij door ons uitgenodigd voor de enige, echte Musivue; die van ZAC in Zwolle”

Tante Kippe heeft haar ‘bestaan’ deels aan de Musivue te danken. Zit er in de nieuwe lichting weer zo’n talent?

TK: “De leeftijd van de cast is van 17 tot 71 jaar; wij geven alle generaties en uit alle geledingen ruimte op het podium.”

Tot slot, 125 jaar ZAC, wat betekent dat voor de stad?

TK: “125 jaar ZAC is 125 jaar sporten in Zwolle. Oprichter Jasper Warner heeft in en om Zwolle de roei, de ijs, de hockey en de golfverenigingen opgezet. Hoewel later het accent vooral op voetbal kwam te liggen, beoefenden ZAC’ers de eerste jaren nog vele soorten van sport zoals, gymnastiek, schermen, cricket, schieten, schaatsen en wielerpolo. Met die laatste sport, een soort voetbal op de fiets, gaf de vereniging demonstraties in de Buitensociëteit. Er werd zelfs een Nederlands kampioenschap in behaald”

Zaterdag 6 oktober 2018 Regardz de Nieuwe Buitensociëteit 20.30 uur: Musivue De Stemming

www.musivue.nl / www.zac.nl