Het competitiedebuut van de SVI-vrouwen tegen IJVV 2 eindigt in 2-2.
Het competitiedebuut van de SVI-vrouwen tegen IJVV 2 eindigt in 2-2.

De tienermeiden van SVI zijn dit seizoen de voetbalvrouwen

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Omdat de oudste meiden van SVI voortaan door het leven gaan als vrouwen is de club in Zwolle-Zuid eindelijk de trotse bezitter van een vrouwenploeg. Zij vullen het speelveld in het Zwolse vrouwenvoetbal weer aan nadat HTC is weggevallen.

Larissa de Vos leek afscheid te moeten nemen van haar geliefde meidenteam bij SVI toen zij de leeftijd van twintig jaar bereikte. Kreeg ze voor het vorige seizoen nog dispensatie om mee te doen bij MO19, dit jaar was dat uitgesloten. Samen met nog, een inmiddels, vertrokken speelster was er even geen plek voor haar. “Dat zou toch te gek zijn”, vond Marion van Keeken, eerder elftalleidster van MO19 en nu van vrouwen 1. Zij is de moeder van Lisa, die al lang met Larissa samen speelt. “Ik heb toen aangegeven binnen de club van 'er moet nu een vrouwenteam komen'", aldus Van Keeken. Dat team kwam er nadat vrijwel de gehele MO19 werd overgeheveld naar 'de vrouwen'.

Voordat SVI met meidenvoetbal begon speelden Lisa en Larissa met de jongens mee, maar volgens moeder Marion moet je dat op een gegeven moment niet meer willen. “Vanaf de C's kan dat eigenlijk niet meer, fysiek gezien”, zegt Van Keeken, niet alleen de mama van Lisa maar ook van het team. “Ik zit er al zo lang bij. Ze noemen mij de mama van het team.” Ze was al leidster van het team waarmee haar dochter in de E's speelde, samen met jongens. “Daarvoor heeft ze nog een jaar bij ZAC gespeeld, omdat die toen al wel meiden hadden.”

Aangezien De Siggels bij haar 'in de achtertuin' ligt was de terugkeer snel gerealiseerd toen SVI aankondigde met meidenvoetbal te starten. Met het eerste vrouwenteam begint het nu in de vijfde klasse. Daar treft het stadgenoten EDON en WVF. Bij EDON voetbalt de winnares van de eerste editie van de Salverda Trofee voor vrouwen, Erica de Bok.

Het is een komen en gaan in het Zwolse vrouwenvoetbal, waar HTC is weggevallen en Wijthmen is samengevoegd met Hoonhorst. Dat team, genaamd SJO JCHW, komt uit in derde klasse. Omdat Jong PEC Zwolle na de promotie dit seizoen uitkomt in de nieuw opgezette beloftencompetitie, samen met andere betaald voetbal-clubs, doet dat team niet meer mee in de topscorerscompetitie van het Zwolse amateurvoetbal. Vorig jaar kwam PEC Zwolle nog uit in de topklasse en leverde het met Pien Hindriksen de nummer twee van de Salverda Trofee.

De deelnemende teams zijn: Be Quick '28 (topklasse), Berkum (eerste klasse), SJO JCHW (Hoonhorst en Wijthmen), SVO VVZ (Zwolsche Boys en ZAC, derde klasse), SV Zwolle (vierde klasse), WVF, EDON, SVI (vijfde klasse). Het klassement komt op de volgende manier tot stand. Doelpunten in de topklasse tellen x2,5. Doelpunten in eerste klasse x2. Doelpunten in derde x1,5 en doelpunten in de vierde en vijfde klasse x1.

Uitslagen eerste speelronde Zwolse clubs:
Topklasse: Be Quick '28-Ter Leede 0-3. Eerste klasse: Oranje Nassau 2-Berkum 2-2. Derde klasse: SVO VVZ-DETO 3-0, SJO JHCW-Blauw Wit '66 2-10. Vijfde klasse: VEVO-EDON 1-2, SVI-IJVV 2 2-2, WVF-ASC '62 2 2-2.

Afbeelding
Afbeelding
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30