Afbeelding
rijksoverheid.nl

Minister Ollongren houdt Thorbecke-lezing in Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren houdt woensdag 10 oktober in Zwolle de Thorbecke-lezing. Thema is de toekomstbestendigheid van onze democratie. Uit onderzoek blijkt dat het vertrouwen in de democratie groot is. Betekent dit dat er geen werk aan de winkel is? Nee, zegt minister Ollongren. In haar lezing staat ze stil bij de essentiële voorwaarden en kansen om ook in de toekomst dit vertrouwen te behouden. Aansluitend is er volop ruimte voor debat onder leiding van de Zwolse Thorbecke-deskundige dr. Jan Drentje.

Uit diverse internationale ranglijsten blijkt dat het vertrouwen in onze democratie en haar instellingen groot is. Tegelijkertijd lijkt het vertrouwen in politici niet altijd even hoog; zo zou uit een recente peiling blijken dat kiezers het vertrouwen in het kabinet verliezen. Dat betekent dat het werk niet klaar is. Ons bestuur en onze democratie hebben voortdurend onderhoud nodig. Binnenkort verschijnt het rapport van de staatscommissie Parlementair Stelsel onder leiding van Johan Remkes met tal van aanbevelingen. Minister Kajsa Ollongren vertelt welk onderhoud nodig is om het bestuur mee te laten groeien met de toekomst en gaat hierover met de zaal in gesprek.

Stichting Thorbecke Zwolle

De Thorbeckelezing is een initiatief van de Stichting Thorbecke Zwolle. Het debat wordt jaarlijks georganiseerd om burgers en overheid dichter bij elkaar te brengen en de kwaliteit van het openbaar bestuur te vergroten. De stichting komt voort uit de Stichting Standbeeld Thorbecke die zorgde voor een standbeeld van de in Zwolle geboren staatsman op het Stationsplein van Zwolle. In 1992 hield wijlen Ruud Lubbers een lezing ter gelegenheid van de onthulling van het standbeeld van Thorbecke. Het werd de start van een bijzondere traditie.

Locatie en tijd

Lezing en debat vinden plaats in Zwolse Theaters, Odeon, aan de Blijmarkt 25. Het theater is open vanaf 18.15 uur. Het programma duurt van 19.00 tot 20.30 uur. Parkeren kan aan de Emmawijk en Burgemeester van Royensingel. Voor mindervaliden is er parkeergelegenheid aan de Potgietersingel en Blijmarkt.

Kaart van de gebieden in Overijssel en Gelderland getroffen door de overstromingen in 1825.
Nieuw project over de Overijsselse watersnoodramp van 1825 en de lessen hiervan voor het waterbeheer van de toekomst Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Theatervoorstelling over het geweten van de laatste secretaresse van Hitler te zien in Odeon Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
De Passerelle, de nieuwe duurzame loopbrug over het spoor, komt naar Zwolle: Aangepast bus- en treindienstregeling Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
112 Zwolle: Bestelbus knalt tegen een lichtmast: Bestuurder spoorloos 112 21 apr, 13:16
Afbeelding
Openluchtbad Zwolle opent deuren op Koningsdag: Voorverkoop tot en met 26 april Algemeen 21 apr, 12:08
Afbeelding
Saxofoonkwartet Quatro Saxophoni bij Theeschenkerij Oldeniel Algemeen 21 apr, 10:02