Afbeelding

'Oudjes' maken het verschil voor WVF in derby tegen Be Quick '28

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Hoewel de verjonging bij WVF duidelijk is ingezet met jongens als Max Goudbeek, Bas Koenen, Sieme ten Broeke en Lucas Velner als exponenten, zijn het de 'oudjes' die nog altijd het verschil maken. Hessel Berends en Martijn Ruijsch zijn doorslaggevend in een matige Zwolse tweede klasse-derby tegen Be Quick '28 (3-1).

Berends (27) en Ruijsch (34) zitten al op de bank als het laatste fluitsignaal klinkt. De 'partners in crime' zijn gewisseld door trainer Marcel van der Steege, die geen risico wil nemen met zijn routiniers/goudhaantjes. Ze zijn weer eens doorslaggevend: door doelpunten van Berends en Ruijsch gaat WVF met een 2-1 voorsprong rusten - tussendoor kopt Hugo Winkeler de bezoekers langszij- en na de pauze houdt de thuisploeg stand. In de 93ste minuut schiet Niek Mulder vanaf elf meter de wedstrijd in het slot.

"Vorige week ging het bijna precies zo!”, zegt Berends als hij vertelt over de wijze waarop zijn doelpunt (de 1-0) tot stand komt. De flankflitser die een week eerder twee keer scoorde tegen Oranje Nassau (0-2) weet wat er in het script staat wanneer Ruijsch op het middenveld de bal onderschept. Berends controleert de fijne dieptepass van zijn aanvoerder en kapt een tegenstander uit waardoor hij oog in oog met doelman Teko Malanda staat. Met het geduld van een echte afmaker wacht Berends totdat Malanda een beweging maakt om de bal vervolgens langs de keeper te schieten. “Ruijsch weet precies hoe ik loop en dat ik in veel gevallen sneller ben dan de verdediger. Hij weet: 'geef die bal eroverheen en dan ren ik erachter aan.” In een wedstrijd van hard werkend spelers die weinig kansen creëeren, is het publiek dankbaar dat beide ploegen effectief zijn in het benutten van die weinige kansen. Drie minuten na de 1-0 kopt Hugo Winkeler Be Quick uit een corner langszij met de eerste honderd procent-kans die de bezoekers krijgen. Door een knappe treffer van Ruijsch, die vorig seizoen zijn afscheid had aangekondigd maar in de zomermaanden besloot er nog een jaartje aan vast te plakken, gaat WVF met een voorsprong rusten.

Het offensief van Be Quick, dat in de laatste twintig minuten gestalte krijgt, levert meer frustratie dan kansen op. Na 83 minuten moeten de bezoekers met tien man verder als Sander Aarten zijn tweede gele kaart krijgt. De snelle aanvaller met een neusje voor de goal staat nog droog deze jaargang en beseft dat Be Quick een moeilijk seizoen tegemoet gaat. Aarten wijt de derde achtereenvolgende nederlaag aan een gebrek aan fysieke kracht en individuele fouten voorafgaand aan de WVF-goals. “Het heeft ook te maken met ervaring. We hebben een te jonge ploeg, of een jonge ploeg”, verspreekt Aarten zich freudiaans. “Er zit wel voetbal in, maar we moeten een beetje kerels worden. We moeten zien dat we erin blijven dit seizoen”, aldus de oud-winnaar van de Salverda Trofee.