Afbeelding
Dirk Kreijkamp

Broodjes Aap op School

· leestijd 1 minuut Cultuur


Veel broodjes aap verkocht op school: Paul Kirschner over onderwijsmythes
“We verprutsen de toekomst van onze kinderen”

Op woensdag 24 oktober is Paul A. Kirschner te gast bij afdeling Zwolle en Omstreken van het Humanistisch Verbond. Als hoogleraar Onderwijspsychologie heeft hij het nodige te zeggen over de vele modieuze trends (en hypes) in onderwijsland en pleit daarbij voor ‘evidence-informed’ onderwijs, gebaseerd op gedegen wetenschappelijk onderzoek. Uit zijn verhaal blijkt dat dit nog lang niet de praktijk is in Nederland onderwijsland.

“We verprutsen de toekomst van onze kinderen als we meegaan in de onzin die wordt rondgezongen” zegt Kirschner. Hij is uitermate kritisch over de, in zijn woorden, ‘kwaadaardige’ mythes die de ronde doen in de didactische wereld. Hierbij spaart hij niets en niemand: bekende onderwijsconcepten zoals ‘leerstijlen’, ‘generatie Einstein’ en ‘ontdekkend leren’ worden door de mangel gehaald. Onderwijsvernieuwers als Ken Robinson of in Nederland Maurice de Hond noemt hij ‘eduquacks’: kwakzalvers in het onderwijs.

Is onderwijsinnovatie daarmee zinloos? Nee, allerminst. Het onderwijs kan altijd efficiënter, effectiever en bevredigender, zegt Kirschner. Hij pleit er echter voor om het onderwijs te verbeteren op basis van zorgvuldig uitgevoerd en gerapporteerd wetenschappelijk onderzoek. Gooi het kind niet met het badwater weg: liever evolutie dan revolutie.

Zoals altijd is er na de pauze veel gelegenheid tot discussie met de spreker en ook tijdens de presentatie zijn vragen vanuit het publiek van harte welkom.

Paul A. Kirschner is hoogleraar Onderwijspsychologie en Universiteitshoogleraar aan de Open Universiteit. Hij is ook Visiting Professor of Education met speciaal nadruk op Leren en Interactie in Docenteducatie aan de University of Oulu, Finland. Hij is expert op het terrein van onderwijsontwerp en leerprocessen, leven-lang-leren en ontwikkeling van interactie in het leren en onderwijs. Kirschner is (co-)auteur van vele wetenschappelijke publicaties en schrijft columns in verschillende media.

Wil je meer over hem weten, dan kun je hier kijken: ou.nl/profiel/pki. Zijn blog is hier te lezen: onderzoekonderwijs.net/author/paulkkirschner en hij is ook actief op Twitter: twitter.com/P_A_Kirschner.

Locatie: Stadkamer, Zeven Alleetjes 1A, Zwolle. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Deelname 5 euro (3 euro voor leden HV). Contant betalen aan de zaal.

Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 27 mrt, 17:47
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 27 mrt, 17:03
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 27 mrt, 16:37