Afbeelding

Burenruzie ontaardt bijna in echte knokpartij

· leestijd 2 minuten Sport

ZWOLLE - Zwolsche Boys-ZAC heeft zijn status van De Derby van Zwolle eer aan gedaan. In de tweede helft brak in de hoek van het veld, buiten de lijnen, bijna een vechtpartij uit. Na de hervatting scoorde ZAC een doelpunt waarover nog lang gaat worden nagepraat en dat uiteindelijk de enige van de wedstrijd bleek te zijn (0-1).

Dat napraten gaat bij ZAC vooral over de schoonheid van het doelpunt, waardoor ze voor het eerst in lange tijd de burenruzie weer eens wonnen. Vorig seizoen was de rivaal twee keer te sterk.

Lex Heimerikx kreeg de bal uit een ingooi voor zijn voeten en haalde van grote afstand uit. Keeper Nick Bouwman zag de bal over zich heen zeilen in de verre hoek. Een beauty, en over de hele wedstrijd gezien een dik verdiende treffer die ZAC een dik verdiende driepunter opleverde.

Het gebeurde pal na de hervatting en niemand op het veld, of daar buiten, begreep waarom het spel hervat werd met een ingooi voor ZAC. Voordat het spel werd stilgelegd vanwege de dreigende vechtpartij had de arbiter namelijk een vrije trap gegeven aan Zwolsche Boys voor een handsbal (net buiten de zestien) van ZAC-doelman Puck Pool, die ook nog geel kreeg.

De kwade genius had later aan spelers uitgelegd dat het spel moest worden hervat met een inworp omdat het over de zijlijn gaan van de bal de laatste actie was geweest. De vrije trap was namelijk nog niet genomen en telde in dat opzicht niet mee. Een vreemde beslissing die bij iedereen vragen opriep. "Ik dacht ook dat het een vrije trap was", zegt matchwinner Heimerikx. "Hij maakt een fantastische goal. Die maakt hij nooit weer. Maar het was een bizarre situatie", schetst trainer van de Boys, Bart Ester. "Wij krijgen een vrije trap en op het moment dat het spel wordt hervat krijgen zij een ingooi. Ik moet hem ook nog maar even vragen hoe dat zit..."

Bijna knokpartij

Terwijl veel blikken waren gericht op de kant van het veld waar een vrije trap voor Boys werd gegeven, na hands van de ZAC-goalie, was de consternatie aan de andere kant plotseling groot. Enkele verhitte supporters dreigden elkaar te lijf te gaan na een ruzie over het scorebord. Deze was volgens Rob van Veen van Zwolsche Boys onklaar gemaakt door een 'paar ZAC-knapen'. Volgens Van Veen werd tijdens zijn poging dit te repareren vuurwerk naar hem gegooid. "Dat ging te ver en toen greep ik die knaap bij z'n lurven. Ze moeten van andermans spullen afblijven. Het was gewoon kapot gemaakt."

Toen de fanatieke Boys-supporters hun clubman in het gedrang zagen, schoten ze hem te hulp en liep het bijna uit de hand. Gelukkig bleken er meer verstandige dan onverstandige mensen rond te lopen en bedaarde de situatie snel. Onder meer Lodewijk de Vries, Ginaro van Deventer en Joost Ottens en bestuursleden van beide clubs deden hun best de situatie in toom te houden. Van de drie agenten die het Sportpark Jo van Marle betraden, bleven er twee in de hoek des onheils staan, ook na het laatste fluitsignaal. Zij hoefden niet op te treden. De feestvierende blauwwitten gingen na het laatste fluitsignaal naar hun kant van het sportpark, de groenwitten van de Boys dropen af naar hun kleedkamer.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 15 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 16 uur geleden