Afbeelding

Dubbeldam: 'Ik hoop dat de gemeente ziet dat wij iets geweldigs neerzetten hier'

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Als het aan Jeroen Dubbeldam ligt, doet Jumping Zwolle er volgend jaar nog een schepje bovenop. De Zwollenaar wil nog meer wereldtoppers naar de IJsselhallen halen, waar een indrukwekkend concours was gebouwd. "Ik ben op vijfsterrenconcoursen geweest die minder waren dan dit", zegt de ambassadeur/trainer/deelnemer/gezicht van het evenement.

Jeroen Dubbeldam vliegt van hot naar her tijdens Jumping Zwolle. De in Zwolle geboren topruiter, olympisch kampioen in 2000 en later ook nog winnaar van WK- en EK-goud, heeft het razend druk als deelnemer/trainer en ambassadeur van het paardensportevenement in de IJsselhallen. Dubbeldam (45) heeft net een bespreking achter de rug als hij even tijd heeft om wat vragen te beantwoorden. Hij heeft de piste dan al twee keer bestegen en maakt zich ook nog op voor de Grote Prijs, het prestigieuze slotstuk van Jumping Zwolle.

“Het is druk, maar leuk om te doen. Zo’n eerste jaar is toch wat drukker. Alles is nieuw, maar het loopt geweldig. Bezoekers zijn enthousiast, de ruiters zijn enthousiast”, zegt Dubbeldam.

Wat betreft de toekomst van Jumping Zwolle hoopt Dubbeldam niet alleen op een voortzetting maar ook op een opwaardering. “We willen ons onderscheiden. Daarom hebben we een driesterren-concours gebouwd. Daarmee zijn we uniek in de regio. En we willen allemaal hogerop. De entourage leent zich ervoor. Het is vijfsterren waardig, maar je praat dan over een ander budget.” Toen er zeven jaar geleden voor het laatst een internationale wedstrijd in de IJsselhallen werd gehouden lag er een tweesterren-concours.

"Internationaal is één ster het laagste. Daar doen ook amateurs aan mee", legt Dubbeldam uit. "Bij twee sterren zie je al profs, vaak met jonge paarden en bij drie sterren zie je al profs met hun beste paarden." Om naar vier en uiteindelijk vijf sterren te gaan, is er meer prijzengeld nodig dan de huidige pot van 155.000 euro.

Met het huidige prijzengeld wist de organisatie enkele wereldtoppers naar Zwolle te lokken, met de Duitser Marcus Ehning als klapstuk. Ehning is door velen betiteld als de beste springruiter ter wereld. “Dit is al heel wat voor driesterren”, weet Dubbeldam, die over de hele wereld heeft gereden en dus weet waar hij over praat. “Ik ben op vijfsterren-concoursen geweest die minder waren dan dit.”

Om de stap naar vier en uiteindelijk vijf sterren te maken is er nog meer budget nodig (om nog meer wereldtoppers naar Zwolle te halen). Hulp van de gemeente, in de vorm van een subsidie, is uiteraard van harte welkom. “Ik hoop dat de gemeente ziet dat wij iets geweldigs neerzetten hier."

 Jeroen Dubbeldam