Landstede Basketbal zet sportcentrum in vuur en vlam na sensationele comeback

(door Harry Bouwhuis)

ZWOLLE - In het laatste kwart gaat de snelkookpan op standje vijf. Even daarvoor in het derde bedrijf is het zwakke spel van Landstede Basketbal tegen Donar slechts een waakvlammetje. Dertien punten is de achterstand (57-70). Wat daarna volgt, valt in de categorie ‘mysterieuze krachten in de sport’. Na de slotbuzzer staat er tot ieders verbazing 88-81 op het scorebord.

De wedstijd komt los als de landskampioen snel op 2-7 komt. Via Franko House knokt Landstede zich terug naar 9-9 waarna Sherron Dorsey-Walker zijn team naar een 16-14 voorsprong schiet. Het aantrekkelijke eerste kwart wordt afgesloten bij 28-29. Ook in het tweede kwart blijft de thuisploeg goed meedoen al is de vroege foutenlast van de ijzersterke House een fikse tegenvaller. Maar niemand klaagt in het met duizend toeschouwers goed gevulde Theater van de Sport. Zo lang mogelijk meedoen tegen de titelhouder, dat is het motto. Het hoopgevende gevoel voor rust maakt echter snel plaats voor ontgoocheling. Landstede is het ineens kwijt en niemand geeft een cent voor de winstkansen na een beroerd derde kwart waar de thuisscores minutenlang uitblijven.

Donar weet wel raad met het gebrek aan productiviteit aan Zwolse kant en loopt uit naar een comfortabele 45-60. De wedstrijd lijkt gespeeld. De ‘stadjers’ kunnen zich rustig opmaken voor een nieuw Europees avontuur woensdag in Turkije. Als het derde bedrijf wordt afgesloten ontstaat er ineens een over mijn lijk-mentaliteit bij Landstede. Mike Schilder zet de toon met een bommetje. Het plotselinge fanatisme slaat over op het publiek. De thuisploeg pakt Donar bij de strot en neemt twee runs van zeven punten. Als Kaza Kajami-Keane na de inhaalrace de 78-77 binnen knalt gaat het dak er compleet af.

Het verbouwereerde Donar is volledig de weg kwijt en zoekt de oorzaak van de complete ineenstorting bij de arbitrage. Landstede gaat door en speelt de gasten naar een zeldzame en nooit meer verwachte 88-81 nederlaag. Zelfs coach Herman van den Belt knippert na afloop met de ogen. “Iedereen had na dat slechte derde kwart iets van ’dan maar strijdend ten onder’. Dat we nog zo winnen is misschien wel het gevolg dat verreweg de meeste spelers elkaar al heel goed kennen van vorig seizoen. Ze weten wat er moet gebeuren als de situatie erom vraagt. Dat heeft iedereen geweldig gedaan.”

Topscorer (met 20 punten) Sherron Dorsey-Walker aan de bal
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 17 apr, 17:37
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 17 apr, 16:59