Afbeelding

Restaurant Sing Long vecht zware boete aan

· leestijd 1 minuut Algemeen

DEN HAAG – “Er is geen sprake van onderbetaling”, aldus de raadsman van Chinees restaurant Sing Long aan de Nieuwe Deventerweg. “De opgelegde boete is onterecht.” De Raad van State moet de boete van het ministerie van Sociale Zaken daarom ongedaan maken of desnoods omzetten in een voorwaardelijke boete, vindt de raadsman.

Het restaurant ging maandag bij de Raad in hoger beroep om onrecht te bestrijden. Het is alleen de vraag of de Raad daar ook zo over denkt. Volgens het ministerie is het restaurant overduidelijk in de fout gegaan. Een kelner kreeg minder dan het wettelijke minimumloon en dat is niet toegestaan. Het leverde een boete op van 10.000 euro. Maar volgens de raadsman kreeg de kelner meer dan het minimumloon. Hij hield uiteindelijk minder over, omdat er kosten voor zijn woonruimte boven het restaurant en de kosten van maaltijden werden afgetrokken.

De Wet minimumloon verbiedt volgens het ministerie echter betaling in natura waarbij huisvesting en voedsel meteen van het loon wordt afgetrokken. Dat geeft namelijk teveel kans op uitbuiting van personeel en de wet is juist vastgesteld om dat tegen te gaan.

De raadsman maakte er bij de Raad van State ook meteen een proefproces van. Hij stelt dat er veel meer gevallen zijn waarbij een deel van het loon in natura wordt betaald. De manier waarop het restaurant de kelner uitbetaalde is ook in lijn met belastingregels. De Wet minimumloon is daarmee in strijd, betoogde de raadsman. Daarom vindt hij het belangrijk dat de Raad die tegenspraak gaat beoordelen.

De uitspraak volgt over zes weken.

Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 27 mrt, 17:47
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 27 mrt, 17:03
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 27 mrt, 16:37