Afbeelding

Zwakke eerste helft tegen ACV resulteert in zuur verlies Berkum

· leestijd 1 minuut Sport

(door Harry Bouwhuis)

ZWOLLE - Berkum loopt zaterdag in eigen huis tegen de vierde nederlaag op (0-1). Een vroeg doelpunt is voor ACV voldoende om de volle buit mee naar Assen te nemen. "Het was rommelig aan beide kanten", stelt Jorben Nieuwenhuis. "De inzet na rust was prima, maar we staan wel met lege handen."

Nieuwenhuis is alweer ruim twee seizoenen terug op het oude nest. De linksback (24) verliet Berkum na een mooi seizoen in D1 met huidig ploegmaat Chris van der Meulen als trainer. Negen jaar kwam hij daarna uit voor FC Zwolle en leek hij richting een profcontract te gaan. ”Na mijn eerste jaar bij A1 zat dat er inderdaad misschien in. Maar toen FC Zwolle in 2012 naar de eredivisie promoveerde werden veel spelers gehaald. Geweldig voor de club, minder voor mij.” De linkspoot verkaste in 2014 naar WVF. ”Een nieuwe stap, hoofdklasse en een prettige groep. Maar al snel ging het niet meer. Ik had constant een hongerklop-gevoel en mijn benen raakten heel snel vermoeid en verzuurd. De diagnose bleek diabetes te zijn. Ik heb er lang uitgelegen.”

Toen WVF twee keer op rij degradeerde streek Nieuwenhuis neer op het oude nest. “In mijn eerste jaar weer terug bij Berkum klopte alles. We werden met overmacht kampioen. Ook vorig seizoen kwamen we ver maar voor mijzelf was het minder. Ik scheurde tegen Ajax de binnenste knieband en was opnieuw een tijd absent.” Dit seizoen is de verdediger weer van de partij en weet allang precies hoe hij moet omgaan met diabetes. “Vooral op zaterdag houd ik een heel strak eetschema aan. Het luistert allemaal heel nauw.”

De Hoofdklasse B is sterker geworden vindt hij. “Vooral ploegen die vorig seizoen minder waren zijn er op vooruitgegaan zoals Sparta Nijkerk. Zelf zijn wij nog lang niet in ons beste doen.”

Dat blijkt ook tegen ACV. Berkum loopt snel averij op als Ezra Schrijver scoort. Het antwoord is magertjes. De enige Berkum-kans voor de thee is er voor Yannick Kaluzi die de ijzersterke doelman Wormmeester op zijn weg vindt. Na rust stropen de Zwollenaren de mouwen op, het vooral op opportunisme gebaseerde spel resulteert echter niet in goals. Nieuwenhuis, die zelf goed in de wedstrijd zit, baalt. “Het doelpunt viel te vroeg. ACV speelde ook niet sterk, maar heeft dan wel voldoende kwaliteit om de zege binnen te slepen. Een remise was op basis van onze tweede helft wel terecht geweest.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding