Afbeelding
Hans Smit (archief)

Harsbal nekt Zwolse handbalvrouwen

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Zowel het mannen- als het vrouwenteam van Travelbags/Handbalvereniging Zwolle beleefde dit weekeinde een primeur. De mannen wonnen voor het eerst en de vrouwen verloren voor het eerst dit seizoen.

Na een geweldige start in de hoofdklasse moest het vrouwenteam met 36-18 buigen voor Bentelo 2. 36-18! Dat komt rauw op het dak vallen van een team dat drie keer achter elkaar had gewonnen, toch Lambert Bouwman? De trainer heeft er een duidelijke, maar opvallende verklaring voor. “Zij mogen daar met hars spelen en dat doen wij nooit. Ze doen er dan ook zoveel hars op dat je de bal eigenlijk niet fatsoenlijk rond kunt spelen, als je dat niet gewend bent. We hadden ons wel een beetje voorbereid op de training, maar zij zijn daar natuurlijk op ingespeeld”, zegt Bouwman, die zijn ploeg dan ook gelijk achter de feiten aan zag lopen (6-1).

Zwolle herstelde zich en hield het gat beperkt tot 16-10 bij de rust, maar na de pauze liep de thuisploeg verder weg. Bouwman besloot te gaan experimenteren en speelsters een kans te geven. Het werd uiteindelijk 36-18. De trainer legt uit wat het verschil is qua balbehandeling met een harsbal. “Normaal gesproken knijp je een beetje in de bal en stuur je met de palm. Je houdt de bal vast met je pink en je duim. In een harsbal kun je niet knijpen en moet je met je vingers sturen. Dat vraagt een heel andere techniek. Met vangen is het ook anders. Je hoeft de bal alleen maar te raken met je hand en dan blijft-ie al plakken. Bentema is de enige ploeg die met hars speeltt dus we wisten dat het lastig ging worden daar.”

Na drie zeges betekende dit de eerste nederlaag voor de promovendus in de hoofdklasse. Verrast over de sterke competitiestart van zijn ploeg was Bouwman niet. "Ik had al eerder gezegd: 'dit is ons niveau'. Het is wel mooi om te zien dat we gewaagd zijn aan andere ploegen. En we hebben nu al een gat van zes punten naar de onderste drie."

Winst handballers

Voor de handbalmannen was er na drie nederlagen in de eerste klasse eindelijk een zege, twee punten waard in het handbal. Concurrent Arnhem 2 werd met 23-28 verslagen waardoor Zwolle klimt naar de achtste plaats.