Afbeelding

Zò Herfst Is Zwolle: Culinaire kriebels en vergeten groenten

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong) BINNENSTAD - Knusse gerechten horen bij het vallen van de blaadjes. Tien restaurants, aan gesloten bij de Horeca Evenementen Stichting Zwolle (HESZ), slaan de handen ineen en dat resulteert in de Zwolse Herfst 10-daagse. Een culinair evenement met de zo typerende, warme smaken waarmee de herfst zich presenteert. Dat is meer dan creatief omgaan met pompoenen.

Het is weer zover; paddenstoelen, ree, fazant, schorseneren, pastinaak, spitskool, de pompoen, eigenlijk teveel om te benoemen. Alle ingrediënten die herfst ademen worden door de deelnemende restaurants gebruikt in hun gerechten of menu’s. Smullen van heerlijke ovenschotels, genieten van wild patés, paddenstoelenterrines of stoofperen op grootmoeders wijze. Sla de magazines en kranten maar open en u wordt bijkans bedolven onder een tsunami van typische herfstgerechten. Dan is het best moeilijk om een keuze te maken. Elk jaargetijde heeft zo haar culinaire bekoring en dat geldt zeker voor de herfst. De tien Zwolse restaurateurs en hun keukenbrigades staan werkelijk te popelen om hun kunsten te delen met de gast. “Eigenlijk kijken we allemaal naar de overgang van het ene naar het ander seizoen. Die bekoring vind je terug bij de restaurateurs. De herfst heeft die bekoring zeker. Knapperig haardvuur, een gedekte tafel met een mooi stukje (wild) vlees. Dat gevoel, dan begint het te kriebelen. Tien Zwolse restaurants gaan gezamenlijk de boer op om de herfst te vieren”, aldus Sander Dol namens Culinair Zwolle. Dat doen ze niet alleen met vlees; ook vegetarische gerechten, denk aan vergeten groenten of paddenstoelen, staan bij diverse restaurants op het menu. Dol: “ik zou zeggen, dat is vanzelfsprekend. Ik herinner mij een etentje bij Sergio Herman. Hij had dertig wortels bereid op een manier die ik als spectaculair wil omschrijven. Wild domineert maar de opgang van de vegetarische keuken is opmerkelijk. Met een stevig glas rode wijn, bijvoorbeeld uit de Bourgonje of een Amarone, proef je de herfst tot in lengte van dagen.”

Ruim acht jaar geleden werd Culinair Zwolle opgericht. In een tijd dat meerdere Zwolse restaurants zich hadden verbonden aan de nationale restaurantweken. Een mooi initiatief waar veel geld mee gemoeid was en dat leidde tot de gedachte van: waarom niet zelf iets organiseren? De geboorte van culinaire samenwerking binnen Zwolle was hiermee een feit. Om tot een groter, Zwols horeca platform te komen, vond Culinair Zwolle – mede op initiatief van Ton Leensen - aansluiting bij de HESZ. “Er gebeurt meer in de stad dan alleen in jouw restaurant”, zegt Dol. “Er ontstaan nieuwe initiatieven, we willen èn gaan meer doen. Kijk om je heen, Lepeltje Lepeltje, een foodtruck festival, de stad heeft meer te bieden. De rol van de lokale restaurants is hierbij van essentieel belang. Aan een totaal beeld van uitgaan willen wij een bijdrage leveren. Presenteer je op een manier die past bij deze tijd. Vroeger had je in Zwolle het evenement Zwolle Culinair. Om restaurants een breder podium te geven. De opzet van destijds kan niet meer maar het borrelt wel. Wat nu speelt is een cross-over gedachte. Culinair Zwolle met uitingen van kunst en cultuur zou een nieuw evenement kunnen zijn.”

www.culinairzwolle.nl

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 9 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 10 uur geleden