Afbeelding
Eigen foto

Stichting Ikunda houdt benefietavond voor meisjes in Tanzania

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ASSENDORP – De Zwolse stichting Ikunda, vorig jaar april opgericht, houdt op zaterdag 10 november van 17.30 tot 21.30 uur een benefietavond in wijkcentrum de Enk in Assendorp. Het voornaamste doel van de stichting is goed onderwijs voor een betere toekomst voor meisjes en vrouwen in Tanzania.

Voorzitter Daynes Moshi, acht jaar geleden in Zwolle komen wonen, weet waarover ze praat. “Ik ben geboren in een arm gezin en moest dagelijks twaalf kilometer naar school lopen. Dat was een risicovolle tocht met gevaarlijke dieren en mensen onderweg. Ik raakte zwanger en moest stoppen met school. In Tanzania is dat zo. Later heb ik een heel lief gezin getroffen dat me heeft geholpen mijn dromen waar te maken. En zo sta ik hier, dankzij iemand anders.”

Nu zet ze zich in Nederland in voor de meisjes uit heel arme gezinnen in de regio Manyara en hoopt ze dat ook die kinderen hun dromen kunnen waarmaken. Met haar stichting helpt ze inmiddels zes kinderen en staan er alweer twaalf op de nominatie. “We zetten ons in voor kinderen van 7 tot 22 jaar die helemaal niets hebben. De opzet is dat ze naar privescholen gaan waar ze hun opleiding krijgen en waar ze ook eten en slapen. Hun ouders komen maandelijks op bezoek en ze hebben drie maanden vakantie. Ook helpen we met het verbouwen van hun huizen en krijgen de gezinnen psychologische hulp.”

Veel meisjes in Tanzania zijn slachtoffer van seksuele intimidatie en verkrachting, volgens Moshi. “De psycholoog praat hierover met het hele gezin en maakt duidelijk dat dit gedrag niet normaal is. Ook leert hij bijvoorbeeld de ouders hoe ze moeten reageren als hun mishandelde dochter thuis komt. Meisjes wordt verder geleerd `nee` te zeggen en waar ze terecht kunnen voor hulp.” Voor alle hulp en ondersteuning is uiteraard geld nodig. Moshi “Voor 42 euro kan een Tanzaniaans gezind de hele maand eten. Een opleiding kost in het eerste jaar 720 euro en het tweede jaar 500 euro. We hebben als stichting net een stuk grond verworven waarop we binnen drie jaar een school willen bouwen waar tot honderd meisjes per jaar onderwijs kunnen krijgen.”

Met de benefietavond hoopt de voorzitter geld op te halen om weer meer meisjes te kunnen helpen. De toegang tot de benefietavond bedraagt 18,50 euro. Bezoekers kunnen in de Enk genieten van een Tanzaniaans buffet, meedoen aan een loterij, een djembe & doungdoung en Afrikaanse dans workshop, talrijke exclusieve Tanzaniaanse modeartikelen kopen, genieten van een fashion show en kinderen kunnen zich laten schminken. Uiteraard zijn ook donateurs zeer welkom bij Ikunda. Zie voor meer informatie www.ikunda.org.