Afbeelding

Treinverkrachter was 'niet op de vlucht maar op vakantie'

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Na zijn veroordeling voor het verkrachten van een 12-jarig meisje in de trein van Zwolle naar Nijmegen was de 24-jarige Adam V.B. zoek. Hij werd in juni in Spanje aangehouden. “Ik was niet gevlucht, ik was op vakantie”, zei hij vrijdag op de zitting. De zaak werd echter aangehouden voor het opmaken van een persoonlijkheidsonderzoek.

In november vorig jaar werd V.B. tot vijf jaar cel veroordeeld. De vraag was echter waar hij was. Zittingen in de zaak in de rechtbank in Zwolle werden al herhaaldelijk aangehouden. Eerst omdat V.B. geen geld had om naar Zwolle te komen, toen omdat de politie hem in Vleuten niet kon vinden. Ergens na de zitting begin november vorig jaar nam hij de benen. Het Openbaar Ministerie meende dat hij was gevlucht, maar V.B. moest weg uit de ellende, zei hij zelf. Volgens zijn raadsman Bo Tieman zat hij gewoon bij familie in Spanje. Een adres dat voor politie en justitie makkelijk te traceren was.

V.B. ging in beroep tegen de veroordeling tot vijf jaar cel. In mei 2015 had hij op het station in Zwolle een ontmoeting met het meisje en een vriend van haar. Het meisje en vriendje waren met de trein vanuit Drenthe gekomen, B. kwam vanaf zijn woonplaats Vleuten. Volgens B. ging die ontmoeting over 'een zakelijke deal'. Hij had een horloge van het merk Rolex dat hij graag door een Nederlands meisje wilde laten verkopen. Volgen haar verhaal duwde hij haar plots een trein in die vrijwel meteen daarna vertrok. Op de wc misbruikte hij haar. Ze werd verkracht. Op een van de stations onderweg stapte hij uit, zij stapte in Nijmegen uit. Ze had geen portemonnee of telefoon en wist in een supermarkt hulp te krijgen.

De raadsheren vroegen V.B. herhaaldelijk waarom zijn verhaal geloofwaardiger zou zijn dan dat van de aangeefster. Zo zei hij eerst in Heino te zijn uitgestapt, een station dat niet op de lijn Zwolle-Nijmegen ligt. Mogelijk bedoelde hij Wijhe. Maar zijn relaas dat hij daar meteen een rechtstreekse trein terug naar Utrecht nam, leek ook niet te kloppen. Zijn verhaal is dat het meisje het initiatief nam. “Ik wilde geen seks, ik wilde geld.” Eerder weigerde hij mee te werken aan onderzoeken door een psycholoog en de reclassering. Daartegen verzet hij zich niet langer. Om die rapporten op te stellen, is de zaak aangehouden. Het kan nog maanden duren voor de beroepszaak wordt afgedaan.