Afbeelding

Roof: 'Vorig seizoen iets neergezet en daarmee wil je verder'

· leestijd 1 minuut Sport

ZWOLLE – Babiche Roof is een tijdje bezig in het Mac3Park stadion na afloop van de wedstrijd tegen PSV. De 1-3 nederlaag weerhoudt de in grote getale opgedaagde kinderen, die deze wedstrijd gratis mogen bezoeken, er niet van massaal op jacht te gaan naar een handtekening van en selfie met de beste speelster van PEC Zwolle.

Roof klimt eerst de tribune op voor een zoen van haar vriend, maar mag onderweg daar naar toe al met verschillende meisjes op de foto. Ze neemt voor iedereen de tijd. Ook de kinderen die een tijdje, geduldig staan te wachten, komen uiteindelijk nog aan bod. “Ontzettend leuk”, zegt de mediagenieke Roof over de fans, voornamelijk jonge meisjes. “Ik krijg voor wedstrijden ook vaak allemaal berichten van meisjes die zeggen dat ze komen kijken.” Dat ze voor iedereen de tijd neemt, vindt Roof niet meer dan normaal. “Zij staan hier ook allemaal in de kou te wachten. Daar moet je wel je tijd voor nemen vind ik. Het is hartstikke leuk. Hier doe je het uiteindelijk allemaal voor.” Of ze merkt dat de aandacht voor haar persoon is toegenomen na een ijzersterk seizoen, waarin de oud-Ajacied met PEC als derde eindigde in de reguliere competitie. “Ik ben niet de enige. Daar zijn ook nog een paar bezig”, wijst Roof naar de zijkant van het veld waar nog wat speelsters in de weer zijn met jonge fans.

Meer aandacht betekent ook hogere verwachtingen en druk. Logisch na die derde plaats van vorig seizoen, vindt Roof. “Het is anders dan vorig seizoen. We hebben toen iets neergezet en daarmee wil je verder. Je wilt niet terug (naar de seizoenen daarvoor, toen PEC onderaan bungelde, MdR). Je wilt vooruit. Dus ja, er is wel druk. Dat hoort erbij”, zegt Roof na afloop van een teleurstellende wedstrijd. Niet zo teleurstellend als de zeperd van een week eerder tegen Achilles '29 (toen PEC met 2-3 verloor na een 2-0 voorsprong), maar toch. “Het is weer net niet”, verzucht Roof, die het gevoel heeft dat PEC erop en erover kan gaan wanneer het in de tweede helft op 1-1 komt. “Ik riep nog: 'we moeten druk blijven zetten. Dan maken we ook 2-1'.” De rake vrije trap van Maud Asbroek is echter de laatste grote kans die PEC krijgt. In plaats van erop en erover betekent een dramatische pass op het middenveld de 1-2 van PSV (van invalster Maddy Williams) en een tik op de neus van de Zwolse vrouwen. Ze proberen het nog wel, maar in blessuretijd ontsnapt Williams opnieuw en moet keepster Nienke Olthof (opvolgster van de vertrokken Stefanie Bukovec) voor de derde keer vissen.