Afbeelding

Topvolleybal Zwolle twee keer onderuit; 'off-day en onnodige nederlaag'

· leestijd 1 minuut Sport

(door Harry Bouwhuis)
ZWOLLE - Twee thuisduels in vier dagen tegen nieuwkomer Sliedrecht Sport en hekkensluiter Advisie/SSS. Een prima gelegenheid voor Topvolleybal Zwolle om het puntentotaal lekker op te krikken. Het draaide uit op een deceptie. Het zelfsturende team was deze week de weg kwijt en hield maar één punt over aan de twee wedstrijden.

Het is woensdagvond en de tegenstander heet Sliedrecht Sport. In de eerste set staat het 6-19. De promovendus walst over de thuisclub heen. Het ongeloof en onbegrip is groot. Misverstanden, slechte passes en vooral veel fouten. De Zwollenaren verliezen kansloos met 0-3 (14-25,18-25, 20-25). Coach Gerard van Vliet rept over een typisch woensdagavondgevoel. ”Dit is ons eerder overkomen bij midweekse wedstijden. Het is vooral een kwestie van concentratie na een gewone werkdag waarin iedereen natuurlijk zijn beslommeringen heeft. Het gebeurt maar het mag natuurlijk niet.”

Drie dagen later opnieuw een thuiswedstrijd. Hekkensluiter Advisie/SSS gaat in de eerste set snel naar 0-4. Jan Willem het Lam en Thijs van Noorden neutraliseren de marge. De bezoekers zijn daarna de hele set minder en verliezen met 25-22.

De tweede set geeft hetzelfde beeld. Bij 7-4 is er een bijzondere rol weggelegd voor Van Noorden die een keiharde smash met de voet vakkundig verwerkt. Als Van Noorden het tweede setpoint (25-21) verzilvert lijkt een ‘walk-over’ in de maak. Dan gaat het mis. Het derde bedrijf wordt met 23-25 verloren. Ook daarna zien de Zwollenaren geen kans om bij 22-19 de zege binnen te slepen. Na zes punten op rij van de Barnevelders wordt de thuisploeg veroordeeld tot een vijfde set die met 7-15 jammerlijk wordt verloren. “Onvoorstelbaar”, reageert libero Niek Tijhuis na afloop. “Het moet tussen de oren gezeten hebben. Woensdag hadden we een off-day maar dit was zo onnodig.”

De nieuwkomer kwam jarenlang uit voor Alterno, maar toen de mannenploeg uit de eredivisie stapte gaf Tijhuis zijn studie aan de Pabo voorrang. Hij verbleef daarna ruim een half jaar in Australië. “Toen ik terugkwam kreeg ik het volleybalvirus weer te pakken toen ik het EK van Jong Oranje bezocht waarin mijn broer Sjors speelt. Thijs van Noorden vroeg mij. Het is een mooie groep en het zelfsturende aspect spreekt mij ook aan. Het belangrijkste is dat ik het volleybalplezier weer terug heb.”

Afbeelding
 Niek Tijhuis
 Niek Tijhuis in het roze