Afbeelding

Dansen met de Dokter

· leestijd 1 minuut Algemeen

Dansen met de dokter: wat als artsen en patiënten op elkaars tenen staan?
Kinderarts en hoogleraar Paul Brand over samenwerken in de spreekkamer

Op woensdag 28 november is Paul Brand te gast bij afdeling Zwolle en Omstreken van het Humanistisch Verbond. Brand werkt inmiddels al meer dan twintig jaar als kinderarts in het Zwolse Isala ziekenhuis. Ook is hij in Groningen honorair hoogleraar klinisch onderwijs. In zijn gesprekken met patiënten en in zijn onderwijs aan (toekomstig) artsen ziet hij steeds weer terug wat er allemaal mis kan gaan in de spreekkamer.

Patiënten en artsen: ze zijn vaak ontevreden over elkaar. De arts neemt de patiënt niet serieus, de patiënt is te veeleisend tegenover de arts… Als je het gesprek in de spreekkamer beschouwt als een dans, gaan de twee dansers regelmatig op elkaars tenen staan. En dat is contraproductief: het gaat ten koste van de sfeer, maar ook van de effectiviteit van de behandeling. Reden voor Brand om het boek ‘Dansen met de Dokter’ te schrijven.

“Een dokter moet uitzoeken wat de emoties en wensen van de patiënt zijn” zegt Paul Brand. Hij legt uit dat artsen goed nadenken over wat ze doen, maar de patiënt daar niet altijd even goed bij betrekken. Het stellen van een diagnose is belangrijk, maar de patiënt moet ook weten welke oplossing bij hem past en waarom. Artsen zouden daarom moeten leren om meer samen met hun patiënten beslissingen te nemen. Brand: “Leg de nadruk op de zieke, niet de ziekte.”

Zoals altijd is er na de pauze veel gelegenheid tot discussie met de spreker en ook tijdens de presentatie zijn vragen vanuit het publiek van harte welkom.

Paul Brand (1961) werd na zijn studie geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen opgeleid tot kinderarts in Groningen en op Curaçao. Sinds 1997 werkt hij in het Isala ziekenhuis in Zwolle, als kinderarts en als medisch hoofd opleiding en onderzoek. Hij is tevens honorair hoogleraar klinisch onderwijs aan het Universitair Medisch Centrum in Groningen.

Brand wordt internationaal gezien als een expert op het gebied van de behandeling van astma en allergie bij kinderen. Hij publiceerde meer dan 200 artikelen in de medisch-wetenschappelijke literatuur, en droeg bij aan verschillende hand- en leerboeken. De laatste jaren is hij toenemend actief in het onderzoek naar medisch onderwijs en opleiding. De kennis en ervaring die hij opdeed in zijn werk als kinderarts en door zijn onderzoek vormde de basis voor Dansen met de Dokter.

Meer informatie over het boek vindt u op www.dansenmetdedokter.nl.

Locatie: Stadkamer, Zeven Alleetjes 1A, Zwolle. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Deelname 5 euro (3 euro voor leden HV). Contant betalen aan de zaal.

Afbeelding
Hedon Talent Support slaat handen ineen met Tricklebolt naar herontdekking van de band Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Grootschalig Faunaonderzoek in Zwolle onthult kansen voor natuurbehoud en beheer Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Foodtruckfestival HOPPAAA! met borrelplanken en kwaliteitswijnen in het Twistvlietpark Algemeen 18 uur geleden