Afbeelding

Regionaal onderzoek aangepast sporten

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – Iedereen moet overal aan mee kunnen doen, is makkelijker gezegd dan gedaan. Voor mensen met een beperking zitten er soms nogal wat haken en ogen aan. De organisatie ‘Iedereen Actief’ start in de regio IJsselland (gemeenten Kampen, Raalte, Staphorst, en Zwolle), een onderzoek naar de sport en beweegwensen en knelpunten van mensen met een beperking.

De vragenlijst is bedoeld voor mensen met een beperking en/of chronische aandoening. Het kan hierbij gaan om een lichamelijke, verstandelijke, visuele of auditieve beperking, een chronische aandoening, stoornis in het autistisch spectrum en/of ADHD. Nadat de deelnemers het onderzoek hebben ingevuld, inventariseert ‘Iedereen Actief’ de knelpunten, wensen en behoeften van deze doelgroep. “De doelgroep is leidend in het werk wat wij doen. Bij het toetsen van de wensen en behoeften gaan wij ook echt aan de slag om de deze te vervullen”, vertelt Loes Boetes, coördinator aangepast sporten IJsselland.

Deelname onderzoek

‘Iedereen Actief’ roept mensen met een beperking en/of chronische aandoening op om deel te nemen aan het onderzoek. Ook personen die al actief zijn in sport en/of bewegen mogen meedoen aan dit onderzoek. De deelnemers kunnen de vragenlijst vinden op: http://sportservicezwolle.nl/paginas/iedereen-actief of mogen mailen naar: aangepastsporten@sportservicezwolle.nl. Als er geen beschikking is over een computer kunnen de deelnemers een papieren vragenlijst opvragen via aangepastsporten@sportservicezwolle.nl of via (038) 423 66 86.

'Iedereen Actief'

‘Iedereen Actief’ is de overkoepelende naam van het programma dat Aangepast Sporten onder de aandacht brengt en duurzame verbinden legt tussen aanbieders (professionals en vrijwilligers) en gebruikers (sporters en organisaties). De sport- en beweegdeelname van mensen met een beperking en/of chronische aandoening blijft volgens deze organisatie nog altijd achter ten opzichte van mensen zonder een beperking. Voor mensen met een beperking is het (nog) lang niet altijd vanzelfsprekend om dichtbij passend sport- en beweegaanbod te vinden. Zo is het aanbod in de buurt niet altijd toegankelijk, faciliteiten en materialen ontbreken, is er geen vervoer, of ontbreekt kennis bij sportaanbieders. ‘Iedereen Actief’ kan bij voldoende animo nieuw aanbod opstarten in samenwerking met sportaanbieders, maar daarnaast ook in samenwerking met de gemeenten kijken naar oplossingen voor ervaren knelpunten.