Afbeelding

`Verduisterende penningmeester´ is te ziek voor rechtszaak

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – De Zwollenaar die wordt verdacht van het verduisteren van ruim 33.000 euro van basisschool De Marshof moet volgend jaar verplicht voor de rechter verschijnen. Dat bepaalde de rechtbank in Zwolle woensdag.

Verdachten zijn in strafzaken niet altijd verplicht te verschijnen, maar de rechter wil hem graag spreken. Ze vaardigde een zogeheten 'bevel tot persoonlijke verschijning' uit. Hans H. (46) heeft volgens het Openbaar Ministerie het geld tussen november 2016 en maart dit jaar als penningmeester verduisterd. Het zou gaan om zogeheten oudergelden, bijdrages van ouders van leerlingen voor diverse activiteiten op de school. Het gaat dan onder meer om de bekostiging van sporttoernooien, feestdagen of het vernieuwen van de schoolpleinen. De zaak werd woensdag voor de tweede keer aangehouden omdat H. er niet was. “Hij is ziek”, zei zijn advocaat Derk Hassink, “maar hij wil wel zelf voor de rechter verschijnen om zijn verhaal te doen. Zo ben ik opgevoed, zei hij.” Ook is er nog geen reclasseringsrapport opgemaakt, wat wel een uitdrukkelijke wens van de verdediging is.

Voor verduistering staat maximaal drie jaar celstraf, maar de politierechter kan er ook een boete voor opleggen. De basisschool wil het geld terug, bleek ook woensdag. De raadsman van de school wilde de zaak woensdag niet toelichten. De zaak is zeker niet uniek: er staan regelmatig penningmeesters voor de strafrechter. In maart 2014 stond in Zwolle een man uit Steenwijk terecht in een vergelijkbare zaak. Hij had als penningmeester van een kerk 163.000 euro verduisterd. De man kreeg een jaar cel waarvan elf maanden voorwaardelijk en een taakstraf van tweehonderd uur opgelegd. In juli dit jaar kreeg de voormalig voorzitter van lokale omroep Vechtdal FM nog honderd uur werkstraf opgelegd. Hij had ruim 9.000 euro verduisterd.

De strafzaak tegen Hans H. komt in maart opnieuw voor de rechter.