Afbeelding

Raad van State handhaaft boete voor Chinees restaurant Sing Long

Algemeen

DEN HAAG – Chinees restaurant Sing Long aan de Nieuwe Deventerweg ontkomt niet aan een zware boete van 10.000 euro. De boete werd opgelegd door het ministerie van Sociale Zaken.

Een rechtszaak van de eigenaar bij de Raad van State heeft hem niet geholpen. De Raad vindt de boete terecht. Het ministerie kwam met de boete, omdat de eigenaar van het restaurant de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag had overtreden. Van het loon van een kelner was een deel ingehouden voor kost en inwoning. Zo was feitelijk een deel van het loon in natura uitbetaald.

Maar dat mag niet volgens de wet, oordeelt de Raad van State. Het hele loon moet worden uitbetaald en een betaling voor kost en inwoning moet daarvan los staan. Bovendien kreeg de kelner het loon na aftrek van de inhoudingen contant betaald. Dat mag ook niet. Loonbetalingen moeten met een bankoverschrijving gebeuren, zodat ze controleerbaar zijn.

De eigenaar klaagde bij de Raad dat de boete onterecht en veel te hoog was. De kelner kreeg juist méér dan het minimumloon betaald. Door de inhoudingen zakte dit bedrag echter tot onder het wettelijke minimumloon. Maar dit was dus een vertekend beeld.

Voor de Raad van State gaat dit argument niet op, omdat er strikte regels gelden voor uitbetaling van loon. Voor matiging van de boete vindt de Raad ook geen reden.

Huib Veurink
Berkum treft Scherpenzeel Sport gisteren
Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen 18 apr, 12:43
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 18 apr, 11:11