Afbeelding

Lam vindt dat PEC harder en scherper moet zijn na nieuwe miskleun

· leestijd 1 minuut Sport

(door Jeroen Kuiper)

ZWOLLE - Met een doffe blik in zijn ogen tuurt Thomas Lam wezenloos voor zich uit. Zojuist heeft PEC Zwolle een mokerslag moeten incasseren met de 2-3 thuisnederlaag tegen Willem II. Verdediger Lam is onderdeel van een defensie die andermaal dramatisch acteert, in een ploeg die ondanks een grondige zomerrenovatie al elf maanden niet meer functioneert. "Ik ga er verder niets over zeggen, maar ik heb nog steeds vertrouwen in de trainer."

De vierde thuisnederlaag van het seizoen dompelt PEC in een crisis van een ongekende omvang. De ME moet zelfs voor de deur van het MAC3PARK stadion staan. De laatste keer dat zoiets nodig was, speelde FC Zwolle nog in de Jupiler League. Het geduld van de aanhang raakt zo langzamerhand een keer op. Al het hele kalenderjaar is het voetbal, op een opleving na, slecht en gaat er verdedigend teveel mis. Lam, sinds de zomer terug op het oude nest, onttrekt zich tegen Willem II niet aan de malaise. Bij de 0-2 van Fran Sol reageert hij te laat om de Tilburgse topscorer van een doelpunt af te houden. "We stonden niet goed bij een ingooi", foetert hij. "We moeten harder voor elkaar zijn, scherper ook. Dit mag niet gebeuren."

Ook bij de 0-1 (Kenneth Paal laat Damil Dankerlui vrij koppen) en de 1-3 (Sol kan vrijstaand binnenkoppen bij een hoekschop) gaat het faliekant mis. "Ik weet het niet wat het is, want we kunnen echt wel voetballen", zegt Lam, die vorig seizoen met FC Twente tevergeefs tegen degradatie streed.

Het is typerend voor het huidige PEC Zwolle, dat bol staat van vooral ideale schoonzonen. Zonder routiniers Bram van Polen en Diederik Boer moet Kingsley Ehizibue als captain het voortouw nemen, maar de rechtsachter is druk genoeg met zichzelf. Lam: "We zitten in een mindere fase, we moeten zakelijker spelen. Dit ging veel te makkelijk."

Dat de defensie staat te schutteren mag ook trainer John van ’t Schip zich aanrekenen. Hij geeft de basiself die tegen Fortuna Sittard (3-0 verlies) door het ijs zakte opnieuw de kans, op de geblesseerde Denis Genreau na. Ook Darryl Lachman en Ouasim Bouy, die vorige week in de rust al werden gewisseld. Die keuzes pakken niet goed uit, net als het posteren van Vito van Crooij in het centrum en spits Mike van Duinen op de flank.

Met elf punten uit twaalf duels zijn de degradatiezorgen ineens levensgroot bij PEC. De druk op het volgende thuisduel, tegen ADO Den Haag, staat er vol op. Tegen Willem II leidt de onvrede vanaf de tribune tot bier- en stavengooien op het veld. Een nieuwe nederlaag zou de winterse evaluatie met trainer Van ’t Schip weleens kunnen vervroegen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding