Afbeelding

Zwollenaar wil kniestep als alternatief voor krukken laten inburgeren in Nederland

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE – Koen Douma is bezig om de kniestep naar Nederland te halen. Dit hulpmiddel voor mensen die bijvoorbeeld hun enkel of middenvoetsbeentje hebben gebroken, is een alternatief voor krukken. Met dit verschil dat je je handen vrij hebt. In Amerika en Canada hebben ze de kniestep al omarmd weet Douma.

De Zwollenaar is, voor zover hem bekend, de eerste in deze regio die er mee de boer op gaat. Hij spreekt dan ook van een noviteit.

Fenomeen

Douma maakte kennis met het hulpmiddel toen hij op een iPod in het Engels een item over het fenomeen beluisterde. Het voerde hem meteen terug naar het moment dat hij zelf kampte met een mobiliteitsprobleem. Douma: “Ik had bij voetbal mijn enkel gebroken. Zodra je op krukken loopt, valt het op wat voor beperking het is dat je voor de rest niets met je handen kunt. Een kopje koffie uit de keuken halen en op tafel in de kamer zetten is al een hele klus. Boodschappen doen kan je wel vergeten en wandelen in de sneeuw gaat niet.”

Handzaam

De kniestep, zoals Douma het product in Nederland heeft gedoopt, is volgens de Blauwvinger een hulpmiddel tussen krukken en een rolstoel in. Het is handzaam genoeg om mee te nemen de bus in. Je legt je linker of rechter knie op een soort van kussen dat is geprepareerd op een vierwielige constructie die je zelf eenvoudig kunt voortduwen. Douma heeft de kniestep zelf al uitvoerig getest. Mensen kijken er wel van op als je al rollend voorbijkomt. Douma: “Mogelijk dat gewenning een obstakel vormt. De kniestep is nog totaal niet bekend in Nederland. Het is een uitdaging om daar verandering in te brengen.” Een van de dingen die Douma daar op heeft bedacht is dat mensen die op dit moment kampen met een voetkwetsuur het kunnen komen testen. “Ik heb er nu drie aangeschaft en kan ze ter beschikking stellen aan mensen die op dit moment zijn aangewezen op krukken. Vooropgesteld dat het uiteraard een voetkwetsuur is en niet iets met de knieën.”De feedback maakt Douma dan weer duidelijk in welke mate er behoefte is aan de kniestep. Wie er baat bij heeft en hoe mensen het ervaren. Het stelt de startende ondernemer eveneens in de gelegenheid om met deze ‘reviews’ eventueel bij dienstverleners in de zorg aan te kloppen. Mocht het een gat in de markt blijken te zijn, dan wil Douma er meer gaan bestellen. “Ik verwacht overigens niet dat mensen er massaal eentje gaan kopen. De meeste mensen zullen niet een fors bedrag neerleggen voor een hulpmiddel waar ze maar een korte periode van gebruikmaken. In de verhuur kan het echter een echte uitkomst zijn”, vermoedt Douma die in het dagelijks leven leraar is. “Heel wat anders ja”, beaamt hij lachend. Douma mag graag voor de klas staan maar vindt het fijn daarnaast te beginnen aan een avontuur dat iets minder zeker is.

Naar buiten

Dan is het moment aangebroken om een foto te nemen. Douma stelt voor om naar buiten te gaan met de kniestep. Dat is immers de natuurlijke biotoop van de kniestep. Wie op dit moment is aangewezen op krukken en de kniestep eens wil proberen kan een mail sturen naar info@kniestep.nu

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 8 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 9 uur geleden