Afbeelding

Scholieren maken droom van vrede tastbaar tijdens tekenwedstrijd Club Lions

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – Kinderen van de Zwolse basisscholen De Wilgenburg, De Phoenix, De Zuidster en De Wingerd hebben meegedaan aan de Peace Poster Contest van de Lions Club. Denkend aan en dromend over vrede maakten ze tekeningen die de wens voor (wereld)vrede tastbaar maken. De groepen acht deden mee en van elke school werden de beste drie tekeningen gekozen.

Zo ook dus op De Wilgenburg, waar president Carol Poelma van de Zwolse Lions-afdeling Zwolle Hanzestad de winnaars bekendmaakte. Dat het geen eenvoudige klus was de beste drie aan te wijzen uit een keur van prachtige tekeningen bleek wel uit het feit dat er een gedeelde derde plek was, waarmee er in werkelijkheid dus vier winnaars waren. Te weten Sytse Broersen (eerste plek), gevolgd door Mirche Bos, Kyra Kappers en Odessa Kops.

Cartoonachtig

Winnaar Sytse had naar eigen zeggen een ‘cartoonachtige tekening’ gemaakt met wezens die allemaal vrede voelen. Hij en de drie winnende meiden werden voor in de klas in het zonnetje gezet. Lions houdt jaarlijks de Peace Poster Contest. Deze charitatieve organisatie is wereldwijd vertakt in circa 46.000 afdelingen. De leden dromen niet alleen van een betere wereld, maar komen ook in actie als het moet. Dat gebeurt volgens Poelma bijvoorbeeld als zich ergens ter wereld een natuurramp heeft voltrokken en hulp noodzakelijk is. Toen Haïti in 2010 werd getroffen door een zware aardbeving behoorde Lions tot de eerste organisaties die een hulpactie op touw zetten. Het internationale en gestructureerde karakter van de organisatie maakt dat mogelijk.

Poelma benadrukt daarnaast graag dat Lions zich tevens inzet om mensen in arme landen die blind (dreigen te) worden door staar te helpen. “Lions heeft het zich van tal van mensen kunnen redden voor bescheiden bedragen van zo’n vijf euro per persoon.”

Daarnaast vindt Lions bewustwording onder kinderen dus van belang. De kinderen op hun beurt vinden het heel leuk om te tekenen. Bijzonder was dat de kinderen van De Wilgenburg deze keer een aparte brief hadden bijgevoegd in aanvulling op de tekening. Op basisschool De Phoenix werd Seth Visser eerste. Het beste tekentalent op De Zuidster bleek bij deze wedstrijd Merle Horstra te zijn. Sophie Kremer werd eerste op De Wingerd. De nummers één dingen mee tijdens een regionale wedstrijd en wie weet komt eentje van hen zelfs in de landelijke finale.

Voor meer informatie over Lions Zwolle Hanzestad zie zwollehanzestad.lions.nl. De vereniging kan nog nieuwe leden gebruiken aldus Poelma.

Afbeelding