Dat Zwolle booming is merkt Mercure Zwolle ook aan de gasten van hun Proeflokaal Bartjens
Dat Zwolle booming is merkt Mercure Zwolle ook aan de gasten van hun Proeflokaal Bartjens Pedro Sluiter

‘Getal van het jaar’ voor Mercure Zwolle ongetwijfeld 40

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Door Peter de Jong/foto Pedro Sluiter

Welk getal staat symbool voor 2018? Wiskundige Ionica Smeets bedacht, in navolging van ‘woord’ en ‘persoon’ van het jaar, een nieuwe verkiezing. Een leuk idee want achter elk getal schuilt wel een verhaal. Zo heeft 4-sterren hotel Mercure Zwolle dit jaar een jubileum: het bedrijf bestaat 40 jaar. Hun verhaal.

Mercure Zwolle, naast hotel tevens een prachtige onthaastplek voor een lunch of uitgebreid diner in het Hanze restaurant, heeft dit jaar iets te vieren. Veertig jaar aanwezig in de hoofdstad van Overijssel. Met oprechte vriendelijkheid want de drie kernwaarden waarmee de gast wordt begroet zijn: warm, persoonlijk en modern. Veertig jaar, stelt u zich dat eens voor. Een periode waarin ontwikkelingen elkaar in hoog tempo hebben opgevolgd. General Manager Gaayo Kuitert, zelf ruim dertig jaar verbonden aan Mercure, peinst en laat zijn gedachte de vrije loop. “Geen computer, geen mobieltje, geen mail, geen wifi. Dat was toen. Ik kan het mij nu nauwelijks voorstellen. Ook het wensenpakket van onze gasten was anders. Logisch, de gast verandert mee. Veertig jaar geleden was het televisieaanbod veel beperkter dan nu. CNN voor de echt nieuwsvolger en nog een pakketje aan zenders. Wij hadden het en dat was best vooruitstrevend te noemen. Nu klaagt men bijkans als er niet meer dan 60 zenders beschikbaar zijn. Ontwikkelingen en trends gaan zo snel, wij gaan mee maar hoeven niet per se een voorloper te zijn. Het wensenpakket van de gast wordt hoger, dus ook hun verwachtingspatroon. Dan is het ons vak om die verwachtingen te overtreffen. Met vriendelijkheid, behulpzaam zijn en de gemeende aandacht. Het lukt ons want in de reviews zie ik dat terug. Zoals: ‘ik heb lekker gegeten en met veel aandacht van het personeel’. Daar doen wij het voor.”

Duitse les

Berend Oost is chef-kok bij Mercure. Met 35 dienstjaren kijkt ook hij terug op een periode waarin culinaire ontwikkelingen de revue passeren. “Alles handmatig, met pannen op het fornuis. Geen steamer. Toen werden aardappels in de keuken geschrapt, nu komt het kant-en-klaar binnen. Met steeds meer internationale gasten wordt er ook internationaal gekookt. Veertig jaar geleden was het dat de gast ‘uit’ eten ging. Dat woordje ‘uit’ mag je nu laten vallen. Men gaat eten en kiest een restaurant. Ook het eetgedrag is veranderd. En niet te vergeten, het aanbod van producten. Je kunt nu het hele jaar door asperges krijgen. Dat was in onze beginperiode heel anders. In een relatief korte tijd waren de asperges niet aan te slepen.” Duty Manager Alex Seep is relatief gezien een nieuwkomer binnen het personele bestand. Desondanks ziet ook hij veranderingen in de benadering van de gast. Naast het internationale karakter zijn trendy drankjes van nu, zoals alcoholvrij bier, rosé – dan hoor je er echt bij – en prosecco, een veelgevraagde consumptie. De koffie verkeerd van toen heet nu latte macchiato. “Roken is helemaal passé maar de rode en witte wijn, veel gedronken tijdens bruiloften, blijft een vaste waarde”, zegt Seep. Het internationale karakter van de gast valt deels te verklaren doordat Zwolle booming is. “Klopt helemaal”, aldus Seep. Kuitert vult aan: “wij krijgen de laatste jaren veel Duitse toeristen. Een gevolg van onze pr-activiteiten in dat land. Je moet niet met hagel willen schieten, maar gericht een doelgroep benaderen. Vandaar dat wij onze receptiemedewerkers hebben bijgeschoold met Duitse les. Wordt door de doelgroep zeer op prijs gesteld. Zo werken wij ook nauw samen met Dinoland in Zwolle. Dat heeft op facebook ondermeer geleid tot extra volgers. Om gasten te trekken moet je heel alert op veel zaken inspelen. Het fietsrondje Zwolle of evenementen in de IJsselhallen. Dat zijn slechts een paar voorbeelden. Dat maakt ons vak zo leuk.”

Hotel Mercure Zwolle

Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 18 uur geleden
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Linea rekta steekt zich in de schulden voor theatervoorstelling Nieuws Ingezonden 22 uur geleden
Afbeelding
Hedon Talent Support slaat handen ineen met Tricklebolt naar herontdekking van de band Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Grootschalig Faunaonderzoek in Zwolle onthult kansen voor natuurbehoud en beheer Algemeen 23 uur geleden