Afbeelding

Gemeente Zwolle wint rechtszaak over schadeclaim windturbines

Algemeen

DEN HAAG – Het Zwolse gemeentebestuur heeft een aannemelijke berekening gemaakt van de planschade bij de bouw van vier windturbines in het buitengebied.

De Raad van State heeft dit woensdag beslist in een hoger beroep dat was aangespannen door de voormalige eigenaar van een perceel aan de Nieuwendijk. Die claimde meer schade dan de gemeente heeft berekend. Maar die claim is door de Raad verworpen. Overigens hoeft de gemeente niet zelf de planschade te vergoeden. Volgens afspraak is exploitant Tolhuis Wind verantwoordelijk voor eventuele schade die ontstaat in de omgeving van de turbines in het gebied Tolhuislanden.

De eigenaar van het perceel claimde meer schade, omdat de waardedaling van zijn woning niet goed was berekend. Zijn advocaat stelde dat de waarde van de woning na de komst van de turbines zwaar is overschat. Hij wees daarbij naar de WOZ-waarde die inderdaad een veel lagere waarde aan de woning toekende dan adviseurs van de gemeente hadden berekend. Uiteindelijk is de woning ook verkocht ver onder de waarde die de woning volgens die adviseurs had. En daaruit bleek dus ook dat de schade veel groter is dan de adviseurs van de gemeente berekenden.

Maar volgens de Raad van State speelt deze grotere waardedaling geen rol, omdat deze WOZ-waarde pas jaren later is vastgesteld. De adviseurs van de gemeente hebben een aannemelijke berekening gemaakt. En de daarop gebaseerde schadevergoeding is volgens de Raad in orde.

Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 14 uur geleden
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 17 uur geleden