Gianluca van der Vegt van Be Quick '28.Foto: Pedro Sluiter Foto 2018
Gianluca van der Vegt van Be Quick '28.Foto: Pedro Sluiter Foto 2018 Pedro Sluiter

Be Quick '28 raakt ongeduldig pareltje kwijt aan Go Ahead Kampen

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Tweedeklasser Be Quick ‘28 is haar pareltje Gianluca van der Vegt kwijt geraakt aan Go Ahead Kampen, dat dit seizoen in de eerste klasse uitkomt. Het is de gedroomde stap hogerop voor de van een knieblessure revaliderende aanvaller, die hoopt op dispensatie van de KNVB voor een overschrijving in de winterstop. IJdele hoop, gezien de regels die daarvoor gelden.

De net achttien jaar geworden Van der Vegt staat te trappelen om weer te beginnen en om nog dit seizoen de nodige minuten te maken. “Als ik een wedstrijd kijk, kan ik niet stilzitten”, zegt Van der Vegt. “Het hang af van of ik tegenslagen krijg. Als dat niet gebeurt zou ik dit seizoen nog wel kunnen spelen denk ik.” Van der Vegt hoopt op een overschrijving in de winterstop, maar de (dispensatie)regels van de KNVB staan dat naar alle waarschijnlijkheid niet toe. “Overschrijven in de A-categorie moet voor 15 juni van enig jaar tenzij je aan de dispensatieregel voldoet”, zegt Petra ten Pas van de assist-lijn van de KNVB.

Voor de dispensatieregel ‘gewijzigde werkomstandigheden’ komt Van der Vegt ondanks een verhuizing van Zwolle naar Kampen niet in aanmerking. Daarvoor dient de afstand meer dan dertig kilometer te zijn. Ook de ‘gewijzigde werkomstandigheden’ of ‘overige omstandigheden’ (medisch, studie) bieden geen soelaas. “Voor contractspelers is er wel een overschrijving in de winterstop mogelijk”, legt ten Pas uit. “En soms kan het zijn dat je mag verhuizen van een zaterdag- naar een zondagclub of andersom. Maar dan moet je ook aan strikte voorwaarden voldoen.”

'Dat heeft tijd nodig'

Trainer Marco Roelofsen van Go Ahead Kampen lijkt het sowieso niet verstandig om die weg te bewandelen en ‘tegen het harnas in te gaan van de KNVB’. Roelofsen betracht geduld en wil geen druk op Van der Vegt leggen. “Hij revalideert en ik weet niet wanneer hij fit is. Op het moment dat hij fit is, gaat hij met ons meetrainen. Pas dan kan ik beoordelen of hij goed genoeg is en het niveau aankan. Maar dat heeft ook tijd nodig. Hij is nog zo jong.”

Sensatie

Van der Vegt maakte drie seizoenen geleden als vijftienjarige een overdonderende indruk bij zijn eerste schreden in het seniorenvoetbal en raakte in het tweede seizoen geblesseerd aan zijn knie. De rentree kwam iets te vroeg voor de ongeduldige jongeling, waardoor hij terugkeerde in de lappenmand en uiteindelijk besloot tot een operatie. Daarvan is hij nu herstellende. Aanvankelijk deed hij dat hij bij, en met een herstelschema van, Be Quick ‘28, maar sinds enkele maanden doet hij dat al bij zijn nieuwe club. Van der Vegt woont nu ook in Kampen, waar zijn vader een huis heeft gekocht.

“Aan het begin van seizoen zagen we hem nog bij de wedstrijd tegen DOS Kampen, maar dat werd steeds minder”, zegt Michel Westerbeek namens Be Quick. “De begeleiding heeft wel contact met hem gezocht, maar op een gegeven moment kwam ons ter ore dat hij aan het revalideren was in Kampen en die kant op wilde gaan. Misschien had hij iets eerder kunnen laten weten dat dit speelde”, zegt Westerbeek, die absoluut niet met modder wil gooien. “Ik hoop dat hij daar volledig herstelt en slaagt. Hij heeft veel potentie en we snappen heel goed dat hij hogerop wil”, aldus het bestuurslid technische zaken.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30