Afbeelding

Politie houdt Roemeens duo aan voor reeks misdrijven

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Twee inwoners van Roemenië zijn op zondag 11 november aangehouden in Roemenië. De 33-jarige man en de 31-jarige vrouw stonden sinds 19 oktober internationaal gesignaleerd voor meerdere strafbare feiten op verschillende locaties in Nederland en werden op maandag 26 november uitgeleverd. De twee werden bij aankomst op Schiphol direct ingesloten.


De zaak kwam aan het rollen na een beroving met geweld op een 84-jarige inwoonster van Zwolle. De bejaarde vrouw werd op vrijdagochtend 7 september bij thuiskomst, tijdens de diefstal van haar portemonnee, omver geduwd nadat ze in de buurt boodschappen bij de supermarkt had gedaan. Kort daarvoor, bij het afrekenen in de supermarkt werd haar pincode al door de vrouwelijke verdachte afgekeken. Bij thuiskomst werd haar portemonnee met geweld door de man gestolen. Doordat de bejaarde vrouw meteen haar pinpas liet blokkeren, kon er door de verdachten amper tien minuten later geen geld van haar rekening worden gestolen.


De beelden van de verdachten in de supermarkt en de bank werden, gecombineerd met een interview met het slachtoffer, uitgezonden in het regionale opsporingsprogramma Onder de Loep op RTV Oost. Daarna werd het item op social media (Youtube en Facebook) geplaatst. Het filmpje ging viraal en werd veel gedeeld. Uiteindelijk werd het filmpje ruim 1.4 miljoen keer bekeken. Dit leidde ertoe dat er een tip met de namen van de twee Roemeense verdachten werd doorgegeven vanuit Spanje, waar de twee ook al eerder bij criminele activiteiten actief waren geweest. Hierop werd voor de twee verdachten meteen een internationale signalering opgemaakt zodat ze bijvoorbeeld bij een verkeerscontrole meteen konden worden aangehouden. Dit gebeurde uiteindelijk ‘bij thuiskomst’ op zondag 11 november bij een grenscontrole in Roemenië.


Ook leverden de beelden via social media meer reacties op. Zowel andere slachtoffers als politie-collega’s uit andere plaatsen in het land namen contact op met het rechercheteam uit Zwolle. De twee verdachten op de beelden van de beroving uit Zwolle werden herkend als verdachten in verschillende andere strafbare feiten in het land. Uiteindelijk zijn de twee verdachten aangehouden voor diefstal, oplichting en zakkenrollen in Zwolle, Dordrecht, Zwijndrecht, Capelle aan den IJssel en Rotterdam. Alle feiten werden tussen 28 juli en 17 september gepleegd.


De politie deelt, onder verantwoordelijkheid van het Openbaar Ministerie, steeds vaker en sneller beelden van verdachten via (sociale) media. Hierdoor wordt de samenleving steeds meer betrokken bij de opsporing van verdachten. Hierbij wordt volgens de politie altijd een zorgvuldige afweging gemaakt tussen de ernst van het delict en de mate van inbreuk op de privacy van de verdachte(n). Ook de keuze van het communicatiemiddel wordt hierbij zorgvuldig afgewogen. Dat dit effect heeft blijkt wel in deze zaak. Niet alleen werden de namen van de verdachten hierdoor bekend, ook kunnen er hierdoor waarschijnlijk meerdere zaken worden opgelost.

Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 22 uur geleden
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 23 uur geleden
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 23 uur geleden