Afbeelding
Eigen foto

Kapper bezoekt inloophuis De Bres: ‘Je ziet de mensen opbloeien’

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erna Oosterveen) BINNENSTAD - Naar de kapper gaan is voor veel mensen de gewoonste zaak van de wereld, maar niet voor de meeste gasten van Inloophuis de Bres. Voor hen is het een echt cadeau.

Roos is 25 jaar geleden voor het laatst bij een echte kapper geweest. “Ik heb het al die jaren zelf geknipt, met een gewone schaar onder de douche. Ik was in drie minuten klaar. Het was voor mij een ‘handige noodzaak’ om het zelf te doen.” De kapster doet na het bijpunten het haar weer in een staartje, zoals Roos het gewend is. Daarna worden er nog mooie krullen in de staart gemaakt. Roos is helemaal tevreden met het resultaat: “Dit voelt voor mij heel erg luxe hoor. Ik voel me Miss Holland, nu alleen nog een kunstgebit.” Kapster Demi van Hair Today knipt wel vaker mensen die zich een bezoek aan de salon niet kunnen veroorloven. “Het knippen hier is heel afwisselend en je maakt deze mensen er ontzettend blij mee.” Dat is vaste Bres-bezoeker Mauricio met haar eens. “Ik vind dit zeker voor herhaling vatbaar. Ik knip anders altijd zelf mijn haar. Nu is het aan de achterkant ook eens een keer goed geknipt, dat voel ik.”

De volgende die aan de beurt is, is Riet. “Ik ben 78. Ik ging altijd naar de kapper bij het Leger des Heils. Die was daar voor de Kerst en voor Pasen. Maar die kapper knipt nu op een andere plek waar ik niet zo gemakkelijk binnen loop. Bij de Bres voel ik mij thuis, ik vind het fijn dat hier nu een kapper is. Nu is mijn haar weer netjes voor de Kerst. Op Tweede Kerstdag ga ik naar het kerstdiner bij het Leger des Heils, dat is heel gezellig hoor.” Wat Riet betreft mogen de kapsters nog wel een keer langs komen bij de Bres. “Dat luchtje dat ze er op spoot, ruikt heel lekker.” De initiatiefnemer van de middag, vrijwilligster Dini, is zeer tevreden over het verloop van de middag. “Superfijn dat Hair Today dit belangeloos voor ons doet. En prachtig te zien hoe onze bezoekers erdoor opbloeien.”

De Bres aan de Heiligeweg is een laagdrempelig inloophuis voor mensen die moeite hebben sociaal en maatschappelijk aansluiting te vinden. Deze mensen hebben vaak weinig of geen sociale contacten of geen zinvolle dagbesteding.

Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 13 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 13 uur geleden