Afbeelding
Pedro Sluiter

PEC haalt opgelucht adem na zege in Doetinchem

· leestijd 1 minuut Sport

(door Jeroen Kuiper)
DOETINCHEM - In de catacomben van De Vijverberg wordt er rond kwart voor tien weer eens gelachen bij PEC Zwolle. John West schalt door de speakers in de kleedkamer. De opluchting is logisch na de eerste competitiezege in bijna twee maanden tijd. De 0-2 overwinning bij De Graafschap komt probleemloos tot stand, al is er qua voetbal nog veel ruimte voor verbetering. "Dit is wel even lekker", glundert Clint Leemans.

Voor de middenvelder voelen de drie punten in meerdere opzichten lekker. Zo scoort Leemans voor de tweede wedstrijd op rij, na het thuisduel tegen ADO Den Haag (2-3 verlies). "Die viel niet te missen, maar deze was wat moeilijker." De bij PSV opgeleide middenvelder krult een indraaiende vrije trap zo het doel in. "Het was zo’n bal die heel lastig is voor een keeper, gelukkig ging die er in."

Met zijn spelaandeel van de laatste weken neemt Leemans een klein beetje revanche voor zijn eerste Zwolse maanden. Hij heeft het moeilijk, raakt geblesseerd en komt op de bank terecht. "Ik draaide een goede voorbereiding naast Ryan Thomas, maar die werd een dag voor de competitiestart verkocht. Hij liet anderen, mij ook, beter spelen. Daarna was het lastig en begonnen we met drie nederlagen. Vervolgens gaat de trainer wisselen en kom je op de bank terecht. Ik snapte de trainer wel en was het daarmee eens."

Terecht rood

Volgens Leemans een gevolg van het hogere niveau bij PEC. "Bij VVV was er minder keuze voor een trainer.” Het duel met De Graafschap krijgt kort na de treffer van Leemans een beslissende wending als de stoppen doorslaan bij Lars Nieuwpoort. De verdediger komt vol in op de enkel van Kingsley Ehizibue en krijgt terecht de rode kaart.

'Te laag tempo'

Tegen tien man slaagt PEC er niet in om veel grote kansen bij elkaar te spelen. "We speelden in een te laag tempo en hadden het eerder moeten beslissen." Nu is het Younes Namli die een kwartier voor tijd PEC in veilige haven schiet.

Met de 0-2 zege doet PEC Zwolle het enige juiste. De druk op alles en iedereen binnen de club, en vooral trainer John van ’t Schip, was groot na de nederlagen tegen Fortuna Sittard (3-0), Willem II (2-3) en ADO (2-3). In ieder geval voor even is er afstand genomen van de onderste plekken.