Afbeelding
Pedro Sluiter

Zò Duurzaam Is Zwolle: leven met Lev(j)en

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong) BINNENSTAD - Levjen is groter gegroeid; in twee jaar tijd van een souterrain in de Walstraat naar een fraai historisch pand in de Kamperstraat. ‘Eten uit de bakfiets’ blijft een gemak voor de mens en daar is een scala aan gezonde voeding bij gekomen. Zoals honing uit Park Eekhout. Hoe duurzaam wil je ’t hebben?

Bij Levjen – een samenvoeging van de namen van de beide dochters, Lexine en Vjenne – is veel veranderd. Het aanbod, de winkel, nieuwe horeca, vergaderruimtes en een sfeervolle overdekte binnentuin; om de meest in het oog springende details maar eens te benoemen. Maar wat Maarten en Susanne Holtkamp-Bouwmeester betreft, de stichters van al dit moois, zij zijn niet veranderd. En dat is maar goed ook. Maarten en Susanne hebben nog immer dezelfde passie als in de beginjaren: het echte product laten zien en proeven. Levjen is dan ook een afspiegeling van hoe dit echtpaar in het leven staat. En ja, de afgelopen twee jaar hebben ze mooi kunnen groeien. Op hun manier en vooral gestaag. Toe aan een volgende stap. Maarten: “De keuken in de Walstraat werd te klein. Wij zaten daar echt aan onze max. Feedback van klanten gaf ons voldoende draagvlak voor een nieuwe stap.”

Blijheid

Susanne, inmiddels geen werkneemster meer bij Achmea, zag direct mogelijkheden. “Maarten is wat dat betreft meer behoudend. Tijdens een uitstapje naar Antwerpen hebben wij alles eens goed op een rijtje gezet. Dat moment gaf ons de doorslag om een fysieke locatie te creëren. Die zoektocht bracht ons, via de Sassenstraat, bij dit pand. Daar heb ik niet lang over nagedacht. Dit is het, ik zei het meteen. Veel werkruimte, multifunctioneel ingericht en het stond al een poosje leeg. Dat gaf ons meer ruimte in de onderhandelingsfase.” Er werden keuzes gemaakt. Naast het brengen van gezond gemak bij de mensen moest de nieuwe bedrijfsvoering wel een afspiegeling van, zoals eerder al gezegd, hun levensstijl worden. Dat is gelukt want de opmerking ‘hier zijn voelt als een huiskamer’ is precies wat Maarten en Susanne voor ogen staat. Zelfs de beide kinderen voelen zich thuis in het horecadeel van Levjen. “Gastvrijheid, wat wij daar onder verstaan? Stel, iemand komt niet happy binnen. Dan is het onze sport om die persoon met een glimlach weer naar buiten zien te gaan. Een sprankje blijheid”, aldus Maarten. Susanne vult aan: “hier zijn betekent even uit de drukte. Lekker zitten met een drankje. Die beleving, uiteraard met kwaliteit, daar doen wij het voor. Soms authentiek, dan weer verrassend. Eten is niet alleen proeven, het zit ook in je hoofd. Waar mogelijk bieden wij duurzaamheid en kwaliteit vanuit de regio. Die samenwerking heeft onder andere geleid tot honing uit park Eekhout. Of vlees van Jager & Boer uit Heino.” Maarten laat zijn behoudendheid even de vrije loop en zegt: “met onze dagverse melk maken wij het lekkerste kopje koffie van Zwolle.” Waarvan akte!

Balans

De toekomst. “Tja, dit is onze passie. Wij hebben keuzes gemaakt waarbij geld verdienen niet op nummer een staat. Iets meer vrijheid, iets minder verdienen. Wij willen absoluut niet gejaagd dit werk doen. Ik ervaar nu meer rust dan mijn periode bij Ikea waar ik ook in de horeca werkzaam was. Mijn omgeving zegt dat ik opener ben geworden. En ik kan nu heerlijk op de fiets naar het werk”, zegt Maarten. Susanne: “ik denk dat wij samen redelijk in balans zijn. Mooi als wij dat uitstralen.”

Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen gisteren
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 18 apr, 11:11
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen 18 apr, 11:09