Afbeelding
Henny A.J. Kreeft

Stadsdebat Sint en Piet

· leestijd 2 minuten Algemeen

Kijk dit mag ik nu echt wel, een stadsdebat, ware het niet, dat ik niet weet wat ik me daarbij moet voorstellen. Een stadsdebat, wie gaat met wie in debat en wie wordt door wie uitgenodigd; het zijn zomaar wat kleine vraagjes en waarschijnlijk zullen er nog veel meer vragen zijn of komen. Maar het idee spreekt me wel aan.

Nu vraagt u zich mogelijk af: “Waar heeft-ie het in vredesnaam over?” Dat snap ik wel, maar laatst zag ik hier in de krant dat stadsdichter Kees Smits een stadsdebat wil over datgene wat gebeurd is tijdens de intocht van Sinterklaas. Zoals in vele plaatsen in Nederland, is het ook in Zwolle bijna tot een confrontatie gekomen tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet.

Nu ben ik grootgebracht met het idee dat Sint en Piet kindervrienden zijn, uit Spanje komen en cadeautjes meebrengen, maar van dat kindergevoel is nu eigenlijk niet zo veel meer over, zeker als er steeds maar problemen zijn bij elke keer als Sint en Piet een plaats aandoen of voet op Nederlandse bodem zetten.

Natuurlijk is het uw goed recht om te demonstreren voor hetgeen u staat, zou ik ook doen als mij iets zou overkomen, maar laten we de kinderen niet vergeten, die al maanden zenuwachtig waren of ze mee zouden moeten naar Spanje omdat ze ‘stout zijn geweest’.

Ik weet nog dat mijn moeder dat steeds zei als ik weer wat uitgespookt had en dan was ik weer een tijdje rustig; echter bij het spelen en ravotten vergat je Sint en Piet nogal snel. Dus toen kwam mijn moeder weer met die zin over de zak en Spanje.

En was het dan eindelijk bijna 5 december dan waren we als kinderen behoorlijk zenuwachtig, want wat zou er nu gaan gebeuren? Het ene wat er bij ons thuis gebeurde, was dat de avond voor 5 december - vreemd eigenlijk als je er nu op terugkijkt - een flinke klop op de voordeur te horen was - terwijl we toch in die tijd ook al een bel hadden - en we zeker niet in de buurt van die deur durfde te komen. Dus mijn vader maar gecharterd om zich of te offeren om naar de deur te gaan en te kijken wie er was. Opvallend was er nooit iemand aan de deur, maar pa kwam wel terug met zakken, dozen vol met cadeautjes. En wij maar nergens anders aan denken dan aan al die cadeautjes die opengemaakt moesten worden.

Lieve mensen, zo kan het ook, laat de kinderen hun Sint en Piet feest hebben en ga de discussie - het stadsdebat van de stadsdichter - aan als grote mensen op een plek en tijdstip dat de kinderen er geen last van hebben. Laat de kinderen nog in iets geloven, als dat mogelijk is, alhoewel het steeds moeilijker wordt voor de kinderen als er alleen maar confrontaties zijn over Sint en Piet.

Pas op dat u niet stout bent, anders moet u zelf mee in de zak van Sint en Piet naar Spanje.