Afbeelding
Privé-collectie Jules Schelvis

‘Het verhaal van Selma Wijnberg moet steeds weer worden verteld’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Tot op hoge leeftijd vertelde Selma Wijnberg op scholen in de Verenigde Staten haar ervaringen over de verschrikkingen in concentratiekamp Sobibor. Haar familie heeft bekendgemaakt dat ze op 96-jarige leeftijd is overleden.

Lidy Engel, dochter van Selma Wijnberg opende op donderdag 4 mei 2017 in de Zwolse synagoge aan de Samuel Hirschstraat een tentoonstelling over het leven van haar moeder. De Joodse Selma Wijnberg, opgegroeid bij hotel Wijnberg aan de Veemarkt in Zwolle, is één van de weinige overlevenden van concentratiekamp Sobibor. Bij de bijeenkomst in de synagoge waren toen 37 familieleden van Selma Wijnberg aanwezig. Zelf was ze, door haar broze gezondheid, toen al niet meer in staat naar Zwolle te komen.

Historicus Ad van Liempt schreef een boek over haar ‘Selma, de vrouw die Sobibor overleefde’ en maakte een televisieprogramma. “Selma Wijnberg twijfelde toen sterk over een verzoening met Nederland. De band met haar thuisland was sterk beschadigd”, sprak hij destijds. Bij terugkomst, na de oorlog in Zwolle werd haar Poolse man Chaim Engel namelijk tot ongewenst vreemdeling verklaard. Het echtpaar vertrok daarop via Israël naar de Verenigde Staten. Mede dankzij positief advies van de familieleden, bezocht Selma Angel in 2010 Zwolle alsnog, zo vertelde Van Liempt. “In de interviews viel me op dat ze heel vaak zei ‘Oh, lucky me, wat een geluk dat ik dit heb overleefd’. Wat haar is overkomen, gun je je ergste vijand niet. Bij een opstand in Sobibor was ze één van de 47 van de ongeveer honderd vluchters die het overleefde. Zij konden later vertellen welke verschrikkingen daar zijn gebeurd.”

Burgemeester Henk Jan Meijer riep tijdens de bijeenkomst in 2017 in herinnering dat in Zwolle in de Tweede Wereldoorlog van de ongeveer achthonderd joden er vijfhonderd zijn vermoord. “We moeten blijven herinneren wat er is gebeurd. Het is belangrijk dat het verhaal van Selma Wijnberg steeds wordt verteld, ook aan komende generaties.”

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 4 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 5 uur geleden