Afbeelding

Café Bruut mag niet open

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Een verzoek om café Bruut in de Voorstraat open te houden is dinsdag door de rechtbank in Zwolle afgewezen. De gemeente wil dat de zaak dicht blijft lopende een onderzoek naar het vermeend faciliteren van criminele activiteiten.

Dat onderzoek is aangevraagd na een advies van het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC). De advocaat van de uitbater van het café gaf geen toestemming de inhoud van dat stuk aan de rechter te geven. Omdat de rechter dit advies dus niet kan beoordelen, moet deze er vanuit gaan dat de gemeente een gegronde reden had voor een zogeheten Bibob-onderzoek naar eventuele criminele geldstromen in het café. Een café mag in principe open blijven zolang de aanvraag voor een horecavergunning loopt. Dat was bij Bruut ook al het geval tot in oktober een handgranaat aan de deurklink werd gevonden. Daarna kwam het onderzoek in een stroomversnelling, bleek al op de zitting in november bij de voorzieningenrechter. Vervolgens vond de gemeente dat de zaak dicht moest.

De advocaat van de uitbater vond onder meer dat de gemeente zijn cliënt de mogelijkheid moest geven het café uit te baten tot de uitkomsten van dat onderzoek bekend zijn. Het duurt vermoedelijk nog weken voordat die bekend zijn. De advocaat onderbouwde zijn verzoek met het feit dat er zicht is op legalisatie door het mogelijk verlenen van die vergunning. Zijn de uitkomsten negatief, dan kan de gemeente alsnog de tent sluiten, was zijn verhaal. Maar zicht op legalisatie is er niet, vond de rechter. De financiële belangen voor uitbater Bob Kooistra en zakenpartner Marijn de Jong zijn groot. Kooistra zei op de zitting dat het voorlopig gesloten houden van de zaak leidt tot een faillissement. Of de belangen van handhaving zwaarder wegen dan de belangen van de klager, kon de rechter niet afwegen. Ook weer omdat de rechtbank het RIEC-advies niet in mocht zien. Dat maakt dat het verzoek van de uitbater is afgewezen.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 21 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 21 uur geleden