Afbeelding

OM: celstraf voor tbs'er die vrouw aanrandde

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Een 52-jarige tbs'er zou in juni een vrouw in Zwolle aan het Snavelpad aangerand hebben. De verdachte had die avond acht tot tien halve liters bier op en kan zich niets herinneren, maar de officier van justitie is overtuigd van zijn schuld. “De angst voor vrouwen alleen in het donker te lopen, werd voor haar werkelijkheid.”

Dat zei ze donderdagmiddag tijdens de strafzaak tegen Cornelis van R. Hij verbleef destijds in een woning op nog geen vijfhonderd meter van de plek waar de vrouw rond kwart voor elf in de avond van 1 juni een fietser 'van in de zestig' aansprak. Ze was er net afgezet door haar vriend en moest in het donker nog een klein stuk naar haar huis lopen. Ze zag dat de man letterlijk de weg kwijt was. Ze vroeg of hij hulp nodig had en op dat moment greep hij haar bij haar keel. “Ik wil tieten voelen”, zei hij, en greep haar bij de borsten. Ze gilde om hulp en twee getuigen kwamen aangesneld. De man stapte snel op zijn fiets en ging er vandoor. Het slachtoffer had zeker tien striemen op haar borst. Een Burgernetmelding ging de deur uit in de zoektocht naar de dader. DNA-materiaal aan de binnenzijde van haar shirt leverde geen directe match op van Van R. die al snel verdachte werd. Hij meldde zich namelijk begin juni niet bij zijn begeleiders. Na een zoektocht werd hij in Amsterdam gevonden. Op zijn kamer in Zwolle vonden de begeleiders onder meer erectiepillen en porno-dvd's. Die zijn niet verboden, maar hij was er niet open over geweest.

Over het feit dat het slachtoffer is aangerand, twijfelt niemand. Ze leeft nog altijd met de vrees de man tegen het lijf te lopen. “Ik vroeg hem of hij iets zocht. Toen keek ik in de ogen van de duivel”, zo stond in haar slachtofferverklaring. De rechters wilden de aangeefster horen om haar te confronteren met Van R. Zo kon ze hem aanwijzen als de dader. Maar Van R. zat donderdag niet in de rechtszaal: hij wilde niet komen. Het DNA-bewijs is niet zo sterk als in andere zaken, zei de officier van justitie. Maar hoe groot is de kans dat iemand anders met dat signalement, in bezit van een donkere Gazellefiets met fietstassen op dezelfde plaats en tijd was? “Ik acht die kans buitengewoon gering. Het is buiten redelijke twijfel dat de verdachte de dader is.” Eind vorig jaar kreeg Van R. al opnieuw tbs opgelegd omdat hij zich niet aan de voorwaarden had gehouden. Hij had zich immers aan verplicht toezicht onttrokken van de toen lopende tbs. Die kreeg hij eerder opgelegd ook al voor zedendelicten. Om die reden vroeg de officier van justitie om negen maanden cel.

Advocaat Henk Voors had sterke twijfels over de getuigenverklaringen. Ze hebben elkaar beïnvloed. Ook gebruiken ze informatie die via de Burgernetmelding is verspreid. Er ligt domweg te weinig bewijs om zijn cliënt voor dit feit te veroordelen, aldus de raadsman.

Vonnis op 20 december.