Afbeelding
Erik-Jan Berends

Zwolse straatdokter wil klaarstaan voor medemens en richt hulpstichting op

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

KAMPERPOORT – De Zwolse straatdokter en Staphorster huisarts Rouzbeh Zoubin heeft, samen met twee vrienden, de stichting Orange Help Association opgericht. “We willen klaarstaan voor de medemens, ongeacht waar, religie, taal, ras of geslacht.”

Zoubin heeft drie dagen per week zijn praktijk in Staphorst en werkt een dag in de week als straatdokter bij de WRZV-hallen. “Alle drie de oprichters hebben veel meegemaakt”, vertelt de huisarts, zelf ooit als Afghaanse vluchteling naar Nederland gekomen. “We zijn in augustus begonnen tijdens een avondje filosoferen. Vervolgens hebben we alles goed geregeld voor de stichting, waaronder de ANBI-status. Ik vind het heel belangrijk dat alles goed en volgens de regels verloopt. Ook financieel zijn we heel transparant: op onze site kan men precies zien als er geld bij komt en wanneer er geld af gaat en waarvoor dat is gebruikt.” De initiatiefnemers willen met stichting Orange Help Association zowel in het binnen- als buitenland actief zijn. Zoubin: “We willen faciliteren in zorg en educatie en het welzijn van mensen in nood, armen, wezen, weduwen, straatkinderen, daklozen en zieken vergroten. Daarvoor zoeken we projecten waarbij we een permanente oplossing kunnen bieden. Verder willen we actief zijn voor individuen en gemeenschappen die getroffen zijn door bijvoorbeeld aanslagen en/of natuurrampen of die in schrijnende armoede leven. In Nederland kan het gaan om een groep kinderen die niet op vakantie kan of bijvoorbeeld een gezin dat geen geld heeft om het huis te laten schilderen.” In deze beginperiode heeft de stichting behoefte aan zowel financiën als vrijwilligers die de handen uit de mouwen willen steken.

“We beginnen met een project in Armenië”, vervolgt Zoubin. “Dat heeft als reden dat de andere twee bestuursleden uit Iran komen. Zij hebben daar goede contacten. We willen ons persoonlijk ter plekke op de hoogte stellen van de situatie en inventariseren wat er nodig is. In het najaar zouden we naar Armenië gaan, maar door prive-omstandigheden kan ik nog niet weg.” De stichting wil een groep van vijftien à twintig weeskinderen met hun begeleiders uit Armenië een paar weken naar Nederland laten komen. “Zij leven in een heel slechte situatie. In Nederland willen we met ze op stap gaan, bijvoorbeeld naar het Dolfinarium of een dagje Amsterdam.”

De huisarts benadrukt dat het bestuur zelf wil zien dat het geld goed wordt besteed en niet in verkeerde handen terecht komt. “Als we ter plekke zien dat een weeshuis niet voldoet, gaan we met lokale bedrijven aan de slag om dat op te knappen. Een ander project kan zijn dat we scholen laten herbouwen die door oorlog of natuurgeweld zijn verwoest. Je kunt ook denken aan weduwvrouwen met kinderen die je kan helpen met het opzetten van een naaifabriek. Op de bezochte locaties gaan we filmen hoe de situatie is, zodat we dat aan anderen kunnen laten zien en de problemen goed kunnen aanpakken.”

Het driekoppige stichtingsbestuur kiest er bewust voor niet meteen heel veel projecten op te pakken. “We willen eerst goede contacten opbouwen, ook in Nederland. Ik weet honderd procent zeker dat ik ook ziekenhuizen ga bezoeken. Als er dan bedden of echoapparaten nodig zijn, probeer ik die te regelen. Er is vaak genoeg dat hier in Nederland niet wordt gebruikt of wordt afgeschreven. We willen zo goedkoop mogelijk werken. Wat we nu nodig hebben is geld en vrijwilligers en in een later stadium wellicht ook goederen en opslagruimte”, besluit Zoubin.

Ambassadeur van de stichting is Joop van Ommen. Wie de stichting nog meer wil steunen, kan terecht op de website

www.ohafonds.nl.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 5 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 6 uur geleden