Afbeelding
Eigen foto

Algemene Muziekvereniging Voorwaarts viert honderdjarig bestaan met concert

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

DIEZERPOORT – Het is op 13 december 2018 precies honderd jaar geleden dat de Algemene Muziekvereniging Voorwaarts werd opgericht. De leden vieren deze bijzondere mijlpaal op zaterdag 15 december met een jubileumconcert in het eigen gebouw aan de Radewijnsstraat 4.

Op 13 december 1918 nam in Zwolle een aantal mensen uit de S.D.A.P. (tegenwoordig PvdA) en vakverbond N.V.V. het initiatief een harmonieorkest op te richten dat de naam Arbeiders Muziekvereniging Voorwaarts kreeg. “Het doel van de vereniging was tweeledig”, weet voorzitter Henk van Raaij. “Enerzijds was het om de arbeidersklasse in aanraking te brengen met muziek en cultuur, anderzijds wilde men zich dienstbaar maken in de strijd voor betere leefomstandigheden. Dit deden de leden onder meer door strijdliederen te spelen.” In de oorlogsjaren speelde Voorwaarts niet. Na de oorlog herrees de muziekvereniging. Zo had Voorwaarts in de jaren vijftig een eigen Tiroler kapel: de Kniehosenkappelle. Een nieuw fenomeen in Zwolle was dat de muziekverenging als eerste in Zwolle een vrouwelijke dirigent kreeg. In 1959 kwam er een drumband die in datzelfde jaar werd uitgebreid met vier heraut- en zes cavalerietrompetten, waarmee het een tamboer-trompetterkorps werd.

Van Raaij: “In de jaren zestig werd Voorwaarts een neutrale muziekvereniging en heet vanaf dat moment Algemene Muziekvereniging Voorwaarts. Begin jaren zeventig kwamen de plannen voor een eigen gebouw. Deze worden eind jaren zeventig pas gerealiseerd. Dit is nog steeds ons huidige repetitiegebouw. We hebben in die tijd ongeveer 140 leden.” In de jaren tachtig organiseerde de supportersvereniging vaak kaart-, sjoel-, dart- en bingoavonden. Er werd ook nog een boerenkapel opgericht: de vrolijke Tetters. De jeugdmajorettes deden het in die tijd erg goed en haalden de eerste prijs op het KNF-concours. “In 2008 is het negentigjarig jubileum gevierd met een groots concert onder leiding van de huidige dirigent Coenraad Rietman. Helaas liep eind jaren 2000 en de beginjaren van 2010 het ledenaantal flink terug en is er uiteindelijk besloten dat straatoptredens niet meer haalbaar waren. Zo zijn we het orkest geworden zoals het er nu uit ziet”, aldus Van Raaij. “Door het bestaan heen, is een duidelijke golfbeweging te zien. We zijn ooit heel groot geweest en hebben mooie tijden gekend. Nu telt Voorwaarts 23 leden en er zijn ook zeven jeugdleden actief. Met hen maken we ook gewoon lekker muziek en gaan we niet voor diploma’s. Kinderen hebben er vaak een hekel aan als dergelijke dingen moeten. Het heeft ook geen nut.”

Jongeren

Voorwaarts is nu een ‘zittend orkest’. “We hebben voor scholen gespeeld en dat was erg leuk”, vervolgt de voorzitter. “Jongeren zijn echter helaas niet meer te porren voor deze muziek. We spelen nu vooral in verzorgingstehuizen en bij de jaarlijkse dodenherdenking aan de Meppelerstraatweg. Dat vinden we een heel grote eer. We spelen veel filmmuziek en speciaal filmmuziek uit de oorlog bij de dodenherdenking.” Dirigent Coenraad Rietman uit Kampen is al achttien jaar actief voor Voorwaarts. Van Raaij speelt al 32 jaar als bassist bij de muziekvereniging. “Voorheen speelde ik ook wel sousafoon. Toen ik een keer door de stad liep, riep iemand: ‘Kijk, die man blaast zichzelf haast op!’. In die periode rookte ik bijna twee pakjes shag per dag. Ik ben meteen gestopt.”

Wat de voorzitter betreft, blijft Voorwaarts gewoon lekker muziek maken. “Zolang we het financieel rond kunnen breien.” Het jubileumconcert begint om 14.00 uur. De toegang is gratis en het concert is tevens live te volgen op Facebook. Zie voor meer informatie www.voorwaarts-zwolle.com.

Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 2 uur geleden
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 19 uur geleden