Afbeelding

Handbalvrouwen Zwolle winnen spektakelstuk van topploeg in hoofdklasse

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Wat kan sport toch mooi zijn. De vrouwen van Travelbags/HV Zwolle maken reclame voor zichzelf en het handbal tijdens een zinderende hoofdklassewedstrijd, waarin tweede keepster Lisa van der Velde een verpletterende indruk maakt. De 22-jarige blondine staat een kwartier na afloop van de 32-31 zege nog te 'shaken'. "Ik denk dat ik vijf jaar ouder ben geworden, vooral in die laatst vijf minuten ja..."

"Hey Taylor, je wordt helemaal niet gemist", grappen toeschouwers richting Taylor Onderberg, die vanwege rugklachten (mogelijk een hernia) op zijn minst twee duels langs de kant staat. Onderberg kan lachen om die 'analyse'. Logischerwijs is er rivaliteit tussen de eerste en tweede doelvrouw, maar daar is deze middag niets van te merken. Beide vrouwen benadrukken juist dat ze het heel goed met elkaar kunnen vinden (op en buiten het veld), en dat is geen praat voor de bühne. Onderberg vliegt Van der Velde na het laatste fluitsignaal om de nek en een kwartier later staan ze samen buiten een sigaretje te roken. De laatste minuut van het spektakelstuk passeert de revue.

Aan het einde van een wedstrijd waarin Zwolle even op gang moet komen (0-3), maar vervolgens het initiatief pakt en voortdurend de overhand heeft (variërend van vier goals voorsprong tot één), is het billen knijpen. En dan is billen knijpen een behoorlijk understatement. Het hart bonst in de keel van zowel toeschouwers, spelers als technische staf wanneer de laatste twee minuten aanbreken en de stand 31-31 is.

Binnenkantje paal

Uitblinker Floor Lensing, met haar versnelling, souplesse, doelgerichtheid en winnaarsmentaliteit een genot om naar te kijken, heeft dan net een bal op de binnenkant van de paal gemikt. Lettele doet even later hetzelfde. Beide keren ketst de bal terug het veld in. Sporthal Zwolle-Zuid ontploft als krachtmens Cheriese Berghorst met nog negentien seconden te gaan keurig wordt vrij gespeeld en beheerst afrondt.

Als Lettele, een van de topploegen in de hoofdklasse B, er vervolgens niet door komt en de bal over de achterlijn rolt, steekt trainer Lambert Bouwman twee vuisten in de lucht. De overwinning wordt gevierd, maar hee, ho, wacht even, wat gebeurt daar? Terwijl de klok op nul staat heeft de scheidsrechter een overtreding geconstateerd en krijgt Lettele nog een vrije worp.

Nederland-Spanje

Zenuwen gieren door elke vezel van de vijf vrouwenlijven die in de muur staan en door die van keepster Van der Velde, die bidt dat de bal niet op doel komt. Haar gebeden wordt verhoord. Terwijl de toeschouwers met het zweet nog in de handen de zaal verlaten is de vergelijking met Nederland-Spanje, de met 28-27 gewonnen EK-wedstrijd van eerder in de week, gauw gemaakt.

'Heel zenuwachtig'

“Ik sta nog te shaken”, zegt Van der Velde een kwartier na het laatste fluitsignaal van haar eerste volledige wedstrijd (zestig minuten). Over een 'lions den' gesproken, zoals ze het zelf benoemt. Ze had al wel wat minuten gemaakt in de afgelopen weken, maar dan alleen als de wedstrijd al gespeeld was. “Ik was heel zenuwachtig, want ik wist dat ze op de tweede plek stonden. Maar het pakte heeel goed uit. Ik groeide met iedere bal die ik pakte (waaronder twee strafballen, MdR). Hier kun je alleen maar van dromen.”

In hun eerste seizoen als hoofdklasser presteren de vrouwen van trainer Bouwman uitstekend. Na tien wedstrijden staan ze op de vierde plaats in een hoofdklasse waarin de verschillen klein zijn. Op zaterdag 15 december speelt Travelbags/HV Zwolle de laatste wedstrijd van het jaar, uit tegen ESCA.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 27 mrt, 17:47
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 27 mrt, 17:03
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 27 mrt, 16:37